Categories
Други теми

Флоренция

За нашата перлена сватба имах за подарък от съпругът ми едно пътешествие до Флоренция. Място, в което можете да се насладите на творбите на Микеланджело, на Леонрдо Да Винчи, на Рафаело и на още много известни творци. Време на Медичите и на много произведения на изкуството.

Не бяхме ходили в Италия като дестинация. Аз лично не бях пътувала с ниско тарифни авиолинии. Не бях ходила на пътешествие без тур оператор, без организиран хотел и с резервация през Air BNB. В крайна сметка искам да споделя моите впечатления и емоциите, които събрах по време на това приключение. Другата цел на това, което ви пиша е да ви споделя информация, която може да ви бъде от полза или да ви спести неприятни преживявания.

Моите впечатления за италианците е, че са спокойни, не се впрягат и не им се работи в жегата.

Ако сте в Италия и сутрин ви се пие кафе, а искате да си купите, то не се надявайте това да се случи преди 8:00 сутринта. Това е времето, в което е отворено най-ранното кафене. Иначе си намерете квартира с кафе машина и качествено кафе.

Ако си наемате квартира през Air BNB, то се уверете, че има начин да си направите кафе, а и не на последно място, че осигуреното кафе е качествено. За съжаление при нас беше много долнокачествено и не ставаше за нищо.

Имайте в предвид, че в Италия се краде. Поради тази причина всички етажи на патерно ниво са покрити с дебели решетки. Ако случайно сте пушачи е необходимо да се уверите, че има къде да изпиете сутрешното си кафе с цигара и да не се озовете на тротоара пред кавартирата ви. Уверявам ви, че това е доста гадно и неприятно.

Флоренция е прекрасно място за прекарване на вашата ваканция. Трябва да си предвидите достатъчно време за разглеждане на нейните забележителности. Има поне 15 места, които трябва да посетите задължително и няма да съжалявате за това.

Градският транспорт е много добър, с близки спирки една до друга. Транспортните средства не се чакат дълго и в централната част има автомати за билети навсякъде. Можете да си купите билет срещу 1,5 евро с кредитна или дебитна карта или с монети. Иначе варианта е да си купите билет за 2,5 евро от шофьора, но той не е длъжен да има такива. Билетите са валидни за 90 минути за цялата градска мрежа. Но, ако нямате такъв, то глобата е 250 евро и е по- добре да се придвижвате пеша.

В центъра на града започвате от Санта Мария Новела, продължавате към Cattedrale di Santa Maria del Fiore и кулата на Джото и купола на Брунелески.

Магазините за отворени от към 9:00 до 13:00 часа и след това от към 16:00 до към 18:00. Не си дават много зор. Имаше само един Lidl, който в неделя работеше до по- късно.

Ако решите да си готвите в квартирата и да не се доверите на храната в ресторантите, то трябва да се съобразите с работното време на супермакетите. Цените са близки до нашите, а качеството на някои продукти е доста по- високо, за разлика от това на плодовете и зеленчуците, които бяха доста пластмасови и не много добри за салата.

За мен, като един доста претенцозен човек по отношение на храната- пицата във всичките и варианти беше ужасна, с препечена долна кора, трудна за рязане и с много домати и малко продукти отгоре. Цената на пицата в заведенията е средно между 10-15 евро, а пицата на парче е около 6 евро и ви я претоплят, за да я хапнете.

Антипаста

Пастата беше сурова и според мнението на приятелката на сина ми, която е родена и израснала в Италия. По нейно мнение най- вкусната вечеря беше тази, която приготвих в квартирата с купените от супермаркета подукти.

За съжаление не бях очарована и от техните Джелатерии/ магазини за сладолед. Сладоледите бяха с много и различни вкусове, но…много скъпи, а за сметка на това не толкова хубави на вкус. Даже част от тях бяха ужасни. Захарта беше в прекалено голямо количество.

Имам смелостта да кажа, че малиновия, банановия и сладоледа страчатела, които приготвям в домашни условия са доста по- вкусни от купените там. И в случая не страдам от излишна скромност.

За кафето навън- нямам забележки. Всеки път беше уникално….Стига кафенето да е отворено, когато ви се пие кафе, а това не винаги е реалност.

А, ако имате квартира с хубаво кафе е късмет. Ние нямахме такъв и попаднахме на квартирата с най- долнопробното кафе на света. За мой „късмет“ хазяйката знаеше само италиански и нямаше как дори да се оплача. Да не говорим за мръсните и мазни съдове в квартирата, които трябваше да измия доста добре преди ползване.

Да, аз съм претенциозна. Да, гнуслива съм и имам изисквания относно хигената. Ама явно хората считат, че ако ти оставят 3-4 дози долнопробно кафе, една кафеварка за 1 доза и 1 глава чесън+ малко макрони, зехтин и си ок..

Флоренция- забележителности:

Комплексът на Пиаца дел Дуомо обхваща Катедралата, Баптистерия, Кулата на Джото(Камбанарията), Купола на Брунелески, Музей дел’Опера дел Дуомо, Санта Мария Дел Фиоре и Санта Мария Новела. Входът е 15 евро за целият комплекс. Самият площад е една забележителност и си струва да се разходите по него и да се насладите на красивите сгради.

1/ Санта Мария Новела- вход свободен

Санта Мария Новела
Санта Мария Дел Фиоре
Санта Мария Дел Фиоре

2/ Куполът на Брунелески е 463 стъпала, 92 метра височина и ако имате билет, здрави крака и желание, то можете да го изкачите. Куполът е изграден от 2 полусфери, като външната е с дебелина около 1м, а върешната около 4м. При изграждането е използвана така наречената техника- рибена кост (шевронна техника).

Куполът на Брунелески сниман от Пиацале Микеланджело

3/ Кулата на Джото е 82 метрова кула с 414 стъпала, която също можете да изкачите в рамките на билета за комплекса.

Флоренция- кулата на Джото

4/ Музео дел’Опера дел Дуомо е част от комплекса в центъра на Флоренция. Цената е включена в билета за целия комплекс и можете да се запознаете със строителството на купола и с експозицията свързана с Филипо Брунелески.

5/ Пиаца дела Синьория

Тук се намира копието на статуята на Давид от Микеланджело

и

6/ Фонтана дел Нетуно

7/ Палацо Векио

Строежът е започнал през 1299 година и носи белезите на готическата архитектура.

Флоренция- Палацо Векио

8/ Galleria dell’Accademia

Чакането за билети за галерията си заслужава. Има възможност да се направи резервация за билети и срещу 4 евро допълнително да не се чака на опашка, ама опитът показа, че и в двата случая се чака. Тук не може да се пропусне, защото оригиналната статуя на Давид от Микеланджело си струва да се види, както и други негови творби.

Флоренция- статуята на Давид

9/ Палацо Пити

Палацо Пити е строеж, който е започнат през 1458 година от банкера Лука Пити. През 1549 година разорен наследник на Лука Пити продава двреца на Медичите, за да бъде използван като главна резиденция. Това е и мястото, в което е разположена колекцията на Медичите от най-различни произведения на изкуството.

10/ Градините Боболи 

11/ Музей Леонардо да Винчи

Този музей беше моята фикс идея и имах намерение да го посетя на 100%. Е, заслужаваше си. Има направени дървени макети по идеи на Леонардо Да Винчи, които работят и в голяма част можете да видите и да пипнете. Цената за вход беше 7 евро на човек, но това е едно от най- впечатляващите неща, които съм виждала.

12/ Галериите Уфици

Това е мястото, в което не успяхме да влезем и една от най- значимите картинни галерии в цял свят на ренесансовото изкуство. За съжаление успях да направя снимки само отвън на статуи на Джото, Данте и Леонардо Да Винчи, но за вътре нямаше време. Синът ми и неговата приятелка успяха да разгледат част от шедьоврите там и да направят порядъчно количество снимки след близо 4 часа разглеждане.

Флоренция- Данте Алигери
Джото
Леонардо Да Винчи

13/ Понте Векио

Мостът е единствения закрит мост на река Арно. Първоначално на него е имало рибари и други подобни магазини, но заради неприятната миризма се е превърнал в място на златарски и бижутерийни магазини. Проектиран е от известният архитект Васари за преход от Уфици до двореца Пити.

14/ Пиацале Микеланджело е площад с панорамна гледка към цяла Флоренция и е място, което не е за изпускане. Там се събират много хора, които чакат залеза, за да направят уникални снимки на града. Построен е 1869 година от архитект Джузепе Поджи. Площадът е посветен на Микеланджело и има бронзово копие на статуята на Давид.

От Флоренция можете да хванете влак и да отидете бързо до Пиза, за да видите прочутата наклонена кула. Билета струва около 8 евро, а пътуването е доста комфортно.

Exit mobile version