Categories
Цветя

Отглеждане на орхидеи

Има няколко неща, които внасят разнообразие в моето ежедневие. Едната от тях е готвенето и работата с тесто, а втората е отглеждане на орхидеи. Вече сте видяли голяма част от рецептите, които приготвям за моето семейство. Месенето на питки и бъркането на сладкиши е нещо, което ме разтоварва от стреса и ми носи огромно удоволствие. Най- много обичам да приготвям рецепти от старите тетрадки и такива, които имам от моята майка, баба и от свекърва ми.

От няколко години се запалих много и по отглеждане на орхидеи. Първата, с която се сдобих ми беше подарък от много близка наша приятелка за нашият нов дом. Прекрасен жълт фаленопсис. За мое нещастие се оказа с гниене на розетката и за 3 дни се прекърши и много бързо умря. Толкова ми харесваше, че започнах да чета за тези красиви цветя. Потърсих статии и информация за това как се отглеждат, как се поливат, на какво изложение се отглеждат, какви са особеностите при тяхното отглеждане.

Стана ми интересно и какви видове орхидеи има на нашия пазар, както и какви са триковете при избор на орхидея, за да не умре за няколко дни.

Към днешна дата вече имам над 20 броя, които отглеждам и цъфтят в домашни условия вече над 6 години.

отглеждане на орхидеи
Орхидея Фаленопсис- цикламена
Отглеждане на орхидеи 1
Отглеждане на орхидеи 2
Отглеждане на орхидеи 3
Отглеждане на орхидеи 4
Орхидея Дендробиум

Последните 6 броя ми донесе моята приятелка Милена. Много съм благодарна за този подарък, защото е безценен. Тези орхидеи са на покойната и майка, а тя без колебание ми ги повери. За мен е голяма чест да се грижа за тях и да красят моят дом, а за доверието- нямам думи.

Отглеждане на орхидеи
Част от подарените ми орхидеи от Милена

Оказа се, че тези цветя не са много капризни, изискват рядко поливане и единствените им претенции са към мястото, на което трябва да се отглеждат и количеството светлина, което трябва да получават.

Орхидеитте, които отглеждам са разположени на източен, южен и западен прозорец, но зад перде или щора, за да не ги пече пряко слънцето. Поливам ги на около 2 седмици, но все пак гледам цвета на корените им.

Орхидеите обичат прозрачни саксии. Поливат се в момента, в който корените им станат светло зелени. Това е валидно за най- разпространения вид, който се продава по магазини- Phalenopsis. На много места и по много статии пише, че този вид орхидея се накисва за поне 30 минути, до момента, в който корените станат с тъмно зелен цвят.

Да, чудесно е да четеш съвети, да ги изпълняваш и орхидеята ти да не върви както трябва и да не цъфти много време.

Практиката при отглеждане на орхидеи ми показа следното:

1/ Не сменяйте мястото на орхидеята- не обича промени

2/ Поливайте само в случаите, когато корените станат сиви.

3/ Не пипайте орхидеята, не я пресаждайте в нова саксия или не и сменяйте корите, ако си върви добре или не е станала с изключително много въздушни корени

4/ Не дръжте орхидеята на пряка слънчева светлина. Листата и изгарят, а пъпките и съхнат

5/ Почиствайте често листата на орхидеята с влажен памук. Целта е да се махне прахта и листата да станат гладки и лъскави. Най- добре е във водата, с която напоявате памука да капнете и няколко капки лимонов сок.

6/ Не е здължително да накисвате орхидеите. Те могат да се поливат и отгоре.

7/ Махайте пожълтелите листа и изсъхналите корени.

8/ Поддържайте влажността в помещението, в което отглеждате вашите орхидеи

Спазвайки тези прости правила ще имате свежи, жизнерадостни и цъфтящи орхидеи.