Categories
Изделия от тесто

Истински хляб

Качеството на хляба, който купувам от магазина е доста съмнително от доста време. Ние консумираме сравнително малко хляб и ми омръзна да виждам по закупения мухъл с всички цветове на дъгата.

Реших, че не е лошо да направя истински хляб у дома. Имам винаги брашно и мая, а машината за хляб облекчава процеса на месене и втасване. Докато това се случва- готвя основното, а после изваждам от машината, премесвам леко, оформям и оставям да втаса отново.

Когато втаса- слагам да се пече и имам истински хляб за следващите 3- 4 дни. Това се случва късно вечер и младежите са лишени от възможността да се натъпчат с топъл домашен хляб и после да ме обвиняват за качените килограми:). На другия ден той не е никак лош, но консумацията е по- скромна.

В тази рецепта за домашен хляб има само базови съставки, като оставям уговорката, че брашното не може да се фиксира точно. Всичко зависи от качеството му.

Във видеото е показано всичко стъпка по стъпка.

Моята рецепта за истински хляб с кратко видео за начина на приготвяне.

Ето и моята рецепта за истински хляб

Необходими продукти:

  • около 800гр брашно
  • 400 мл вода
  • 1 супена лъжица сол
  • 1/2 прясна мая (половин кубче) или 1 пакетче суха мая
  • 1 супена лъжица захар
  • 3 супени лъжици олио

Начин на приготвяне:

Половината от затоплената вода се смесва с маята и захарта. Добавят се 2-3 супени лъжици брашно и се оставя маята да се активира. В машината за хляб се слагат първо течните съставки- останалата вода, активираната мая, олиото и отгоре се слага пресятото брашно смесено със солта. Когато нямам време да активирам маята я смесвам с хладката вода и захарта. Отгоре брашното и солта и пускам машината.

Пуска се на режим „Тесто“ и хлебопекарната си меси и втасва тестото за домашен хляб. Не слагам цялото брашно наведнъж. Оставям машината да смеси течните съставки и брашното. Ако тестото се маже по дъното на съда на машината- добавям по малко брашно, до момента, в който тестото започне да се отлепя от стените на съда и дъното.

втасалото тесто за истински хляб

След приключване на програмата изваждам тестото от машината, разделям го на 2 и всяка топка я премесвам много леко върху набрашнен плот.

готовите хлебчета за втасване и печене

Оформям 2 хлебчета, които слагам в тава върху хартия за печене и оставям за около 40 минути да втасат отново. може да се направи и 1 хляб. С много остър нож правя разрези върху всяко хлебче и после слагам във фурната на 180 градуса за около 40-50 минути. Зависи колко искате да е запечен хляба и колко хрупкава кора искате. Не загрявам фурната предварително, за да продължи процеса на втасване.

Крайният резултат е на снимката – истински хляб, домашен и вкусен. Внимавайте с консумацията, че формите се окръглят:)

Истинки хляб – домашен, пухкав и вкусен

Истински хляб, приготвен у дома правя и по други рецепти – здравословен хляб (без месене), хляб с мляко, содена питка с кисело мляко а за празници и по специални поводи пити и погачи.

Вашият коментар Отказ

Exit mobile version