Categories
Торти и сладкиши

Сладкиш с локум

Сладкиш с локум и вита баница
сладкиш локум и орехи

Този сладкиш го знам от много години, от една приятелка, която имаше малко дете по онова време, а по магазините се намираше трудно почти всичко . Да не говорим за яйца. Тогава се пазаруваше с купони и хората се редяха на опашки от ранна сутрин.

Тя нямаше възможност да излиза много заради малкия, а ние ходехме на гости на сладки приказки и кафе. Веси винаги е била много добра кулинарка и ни посрещаше с нещо домашно, вкусно и ухаещо на ванилия…за добавка на кафето.

При едно от тези гостувания ни посрещна с този сладкиш с локум и с извинението, че в него няма яйца…Това не попречи да го хапнем, а аз да си запиша рецептата и да го приготвям за моите синове, които се появиха няколко години по- късно.

Благодаря ти Веси! И днес го правя от време на време и си го хапваме с удоволствие.

Рецепта за сладкиш с локум

Необходими продукти:

  • 1 кутия локум
  • 7 супени лъжици олио (около 1/2 чаена чаша)
  • 1 чаена чаша захар
  • 2 чаени чаши брашно
  • 1 чаена чаша кисело мляко
  • 1 чаена лъжичка сода за хляб
  • 1-2 ванилии
  • 1 шепа нарязани орехи

Начин на приготвяне:

Разбъркайте киселото мляко със содата, за да се активира. Добавете олиото и захарта към млякото и разбийте. Към млечната смес се прибавя и пресятото брашно и едната ванилия. Разбъркайте добре до пълното усвояване на брашното. Получава се смес, която е доста по- гъста от кексово тесто.

Изсипете сместа в тава с размер 28см, която предварително е намазана с масло и поръсена с брашно. Отгоре набодете равномерно парченца от нарязания локум и поръсете с нарязаните орехи.

Изпечете вашият сладкиш с локум на около 180 градуса за около 30-40 минути. Времето за печене зависи от вашата фурна. Готовността се проверява с клечка за зъби. Не трябва да има полепнало тесто по нея.

Отгоре поръсете с пудра захар, която сте смесили предварително с 2-та ванилия. Така вашият сладкиш с локум е готов.

Сладкиш с локум нарязан за сервиране.
сладкиш с локум

Въпреки, че икономичен, този сладкиш с локум и орехи е много вкусен и е чудесен за сервиране с кафе или чай. Рецептата е проста, лесна и бърза за приготвяне.

Нещо сладко към кафето, но с малко по- различна и атрактивна визия е рецептата ми за сладкиш дамски каприз.

Вашият коментар