Categories
Торти и сладкиши

Сладкиш с локум

Сладкиш с локум и вита баница
сладкиш локум и орехи
Сладкиш с локум нарязан за сервиране.
сладкиш с локум

Този сладкиш го знам от много години, от една приятелка, която имаше малко дете по онова време, а по магазините се намираше трудно почти всичко . Да не говорим за яйца. Тогава се пазаруваше с купони и хората се редяха на опашки от ранна сутрин.

Тя нямаше възможност да излиза много заради малкия, а ние ходехме на гости на сладки приказки и кафе. Веси винаги е била много добра кулинарка и ни посрещаше с нещо домашно, вкусно и ухаещо на ванилия…за добавка на кафето.

При едно от тези гостувания ни посрещна с този сладкиш с локум и с извинението, че в него няма яйца…Това не попречи да го хапнем, а аз да си запиша рецептата и да го приготвям за моите синове, които се появиха няколко години по- късно. Благодаря ти Веси! И днес го правя от време на време и си го хапваме с удоволствие.

Рецепта за сладкиш с локум, икономичен, без яйца

Необходими продукти:

  • 1 кутия локум
  • 7 супени лъжици олио (около 1/2 чаена чаша)
  • 1 чаена чаша захар
  • 2 чаени чаши брашно
  • 1 чаена чаша кисело мляко
  • 1 чаена лъжичка сода за хляб
  • 1-2 ванилии
  • 1 шепа нарязани орехи

Начин на приготвяне:

Разбъркваме киселото мляко със содата, добавяме олиото, захарта и разбиваме. Добавяме брашното с едната ванилия и разбъркваме добре. Получава се смес, която е доста по- гъста от кексово тесто.

Вземаме тава с размер 26-28см, намазваме с масло и поръсваме с брашно. Изсипваме сместа и заравняваме. Отгоре набождаме парченца от нарязания локум и поръсваме с нарязаните орехи.

Печем на около 180 градуса за около 30 минути (зависи от фурната ви). Готовността се проверява с клечка за зъби. Не трябва да има полепнало тесто по нея.

Отгоре се наръсва с пудра захар, която смесваме с 2-та ванилия. Така вашият сладкиш с локум е готов.

Въпреки, че икономичен, този сладкиш с локум и орехи е много вкусен и е чудесен за сервиране (топъл или изстинал) с кафе и чай. Рецептата е проста, лесна и бърза за приготвяне. Нещо сладко към кафето, но с малко по различна и атрактивна визия е рецептата ми за сладкиш дамски каприз.

Вашият коментар