Categories
Изделия от тесто

Палачинки

Това е една от любимите закуски в нашата къща. Палачинките трябва да са тънки, добре опечени, крехки и с пълнеж, който отговаря на личните предпочитания на всеки член от семейството. За да са крехки се добавя киселото мляко. Правя ги така от много години. В тях не слагам сода или някакви набухватели, а само класическите продукти. С мая приготвям друга разновидност на палачинките- техните братовчедки катмите.

Един ги хапва солени, друг сладки, а трети обича да смесва вкусовете:)

Рецептата не е нещо уникално и различно и се приготвя от всички – особено напоследък от мъжете вкъщи. Да не говорим, че всички вече са горди с уменията си да ги мятат с тигана, а не да ги обръщат с шпатула. Е, имаше гафове, имаше и палачинки по тавана на кухнята при началните опити на момчетата, но…вече съм спокойна и сядам да закусвам наготово, когато им дойде музата за готвене.

Палачинки, навити
Любима закуска с кафе

Рецепта за домашни палачинки

Необходими продукти:

  • 500 мл прясно мляко
  • 500 мл вода
  • 3-4 супени лъжици кисело мляко
  • 2-3 супени лъжици олио,
  • 300 грама брашно (количеството е ориентировъчно и зависи от вида и качеството на брашното)
  • 4 яйца
  • 1 щипка сол
  • масло за пържене

Начин на приготвяне:

В голяма и дълбока купа разбивам прясното мляко, киселото мляко, яйцата, солта и олиото. Започвам да добавям пресятото брашно при непрекъснато бъркане до получаване на смес, която е с консистенция почти като кексово тесто и в нея няма никакви бучки от брашното.

Постепенно започвам да я разреждам с водата и бъркам с черпака, с който ще отмервам дозата за палачинките в тигана. Разреждам до момента, в който се получи смес с гъстотата на боза.

смес за палачинки
готовата смес

В тефлонов тиган за палачинки, разтопявам малка бучка масло и отгоре сипвам 1 черпак от сместа. Разливам я по целия тиган до получаване на тънка палачинка и пържа до момента, в който ръбчетата отстрани започнат да се отлепят и леко покафененят.

палачинки
Пържене

Обръщам и пържа от другата страна. Моят тиган е голям, с диаметър 23-24 см и стават големи палачинки. За 1 брой е достатъчен 1 стандартен черпак, който е пълен догоре със сместа. Пълнежа е със сирене, сладко от ягоди / малини, течен шоколад, мед…кой с каквото желае и обича да хапва.

палачинки
Готови за хапване

Ако случайно ви останат, то можете да си направите и солена палачинкова торта или солени палачинки с шунка и кашкавал.

Да ви е вкусно!

Вашият коментар