Categories
Изделия от тесто

Питка с масло

Обожавам работата с тесто, а месенето на питки ми е страст, хоби и нещо, което ме успокоява и вдъхновява. Най- често правя питка с масло или питка с масло и сирене. По време на месенето на тестото ми хрумват всякакви идеи за оформяне и обикновено всичко става в движение.

Гледала съм много по групи във facebook.com или в готварски групи, как се мери тестото до грам, после се мерят топчетата за оформяне на питката, как се точат перфектни кръгове върху силиконови подложки….Абее…всичко е премерено. При мен не се получава с меренето. Деля на око, правя няколко топчета, после в движение решавам, че ще направя друг елемент, а не първоначалния, за който съм си мислила, разделям топчетата в движение…малко е трудно да се определи какво съм решила.

Съпругът ми всеки път се ядосва, когато реши да ме снима и да прави поредния клип за канала ми в youtube.com, защото вечно сменям концепцията в движение и не може да заснеме точния брой топчета тесто за оформянето на дадена питка. Даже честичко се караме заради това по време на правенето на клиповете. Ама така и не се научих да меря.

Питките ми не винаги стават перфектни на външен вид, но винаги са много пухкави, на конци и страшно вкусни. И когато отиваме на гости при наши приятели- знам, че всички очакват топла питка от мен.

Рецепта за питка с масло

Необходими продукти:

  • около 1 кг брашно
  • 200мл прясно мляко
  • 200мл вода
  • 3 яйца (2 за питката и 1 за намазаване)
  • 2/3 кубче прясна мая
  • 1 чаена лъжичка с връх захар
  • 3 супени лъжици олио
  • 3-4 супени лъжици кисело мляко
  • 1 равна супена лъжица сол
  • около 70-80 грама масло за намазване между пластовете.

Начин на приготвяне на питка с масло:

В затопленото прясно мляко разтваряме маята и чаена лъжичка захар с връх. Добавям 2-3 супени лъжици брашно и оставям маята да се активира.

питка с масло
Питка с масло- активираната мая

В голяма купа пресявам брашното и добавям солта към него, правя кладенче в средата, слагам яйцата, олиото, активираната мая, киселото мляко и водата.

Започвам да добавям постепенно брашно към течните съставки и замесвам меко тесто, което не трябва да лепне. Качеството на брашното е различно и понякога може да се наложи добавяне на още или да отиде по-малко от килограм. От майка ми знам, че тестото е готово, когато е като долната част на ухото, а е омесено достатъно, когато по повърхността му започнат да се образуват мехурчета.

питка с масло
тестото преди да втаса

Готовото тесто разделям на 4 – 6 равни части и оформям според идеята, която ми е хрумнала. Оставям го да почива около 20-на минути.

Питка с масло 1
Питка с масло, оформена, като цвете
Питка с масло оформена, като цвете.

Питката от приложената по- горе снимка е оформена по следния начин. Разточвам 4 кори с дебелина около 0,5 см, с около 5 см по-малки от размера на тавата (28см). Слагам първата кора, мажа с масло, отгоре втората и така до четвъртата кора, която отгоре оставям ненамазана. Разрязам от центъра към периферията, но не до края на 4, а после всяка четвъртина на още 2. Всяко парче обръщам към ръба на тавата, като се стремя леко да се разминават 4-те пласта.

Оформяне на питка цвете – кратко видео

За средната част разточвам правоъгълна кора с дебелина 0,5 см, която мажа с масло и навивам на руло. Режа по-диагонал на 7 парчета с дебелина около 5см, с които оформям цветето. Крайните парчета ги правя на 3-4 кръгчета, на които застъпвам леко краищата и ги завивам на руло, за да се получи розичката в центъра.

Оставям моята питка с масло да втаса, докато обема се удвои. Мажа с последното яйце, разбито предварително в купичка с 1 супена лъжица олио. Ако обичате и разполагате с маково семе или сусам, то можете да поръсите питката преди печенето.

Пека на 180 градуса за около 40 минути на фурна с вентилатор. След изпичане изваждам и покривам готовата питка с масло с кърпа за около 10-на минути. Така горната кора ще омекне.

Имам доста видео рецепти за оформяне на питки. Можете да ги видите в моя канал в youtube, а ако ви харесват- абонирайте се:)

Вашият коментар