Categories
Торти и сладкиши

Парфе с малини

Рецепта за парфе с малини, ягоди или микс от двата плода

През миналата година имахме много ягоди и малини в градината. Изобилният плод беше в резултат на новото хоби на моя съпруг – градинарството. Хапнахме доста от тези пресни и вкусни плодове, а част от тях станаха неразделна съставка от набързо приготвени торти и десерти. Една от импровизациите беше това парфе с малини, кисело мляко и сметана.

Необходими продукти:

  • 500 грама малини (ягоди или микс)
  • 2 пакетчета желатин на ( ползвам на Доктор Йоткер, предимно)
  • 3 кофички кисело мляко (с по-висок процент масленост)
  • 1 кофичка заквасена сметана от 400 гр
  • 1/2 чаена чаша захар (ако обичате по- сладко, то захарта може да бъде 1 чаша)

Начин на приготвяне:

Разбиваме сметаната със захарта, добавяме и киселото мляко. Накисваме желатина във вода според указанията на пакетчетата. Разтваряме го на водна баня до пълното му разтопяване, да стане прозрачна течност. Може да се пусне и за минутка на нисък градус в микровълновата печка.

Оставяме да се охлади и го изсипваме в млечната смес, като разбиваме добре. Тази рецепта за парфе с малини правим във форма за торта със свалящо се дъно и размер около 24 см. Сипваме 1/3 от сместа и върху нея подреждаме малини. Слагаме във фризера,за да се стегне за 15-на минути.

Изваждаме от хладилника и сипваме отново 1/3 от сместа, върху нея подреждаме отново част от плодовете и пак връщаме в хладилника. Накрая финализираме с останалата смес и плодове. Оставяме в хладилника за няколко часа да се желира напълно. Освобождаваме парфето с малини от формата, украсяваме с пресни плодове отгоре и ….готово.

Украсата от пресни плодове можем също да желираме. За целта ще ни бъде необходим 500 мл сок от компот от малини (ягоди) и трети желатин.

Парфе с малини с желирана украса от пресни плодове
Парфе с малини – с желирана украса от пресни плодове

Съхранявайте готовото парфе в хладилника. Става много лек и плодов кремообразен десерт, който е подходящ за лятото. Когато се прави с ягоди или микс от ягоди и малини, ягодите се нарязват на едри парчета.

Вашият коментар