Categories
Изделия от тесто

Меденки с пълнеж

Тези меденки с пълнеж последно направих на 03.04.2016. Буболинката пак беше причина за това. Линка към нейния сайт, откъдето е взета рецептата е тук, а самата рецепта копирам по- долу.

Не зная дали успях да я направя така, както е в оригинал, но със сигурност моите меденки станаха превъзходни на вкус.

А снимките ми също не изглеждат зле:) И то дотолкова, че колегите от Gotvach.bg да направят така, че снимката с меденките ми да излиза на челно място от много време.

Явно старата ми зеленикава тава им е любима, защото в социалните мрежи видах и снимка на една от баниците, които направих в нея. Това се случва, въпреки изричното ми изискване профилът ми при тях и всички мои публикации и снимков материал да бъдат заличени.

Очевидно за тях авторското право и изискването за заличаване на потребител не е меродавно и от 2017 до текущия момент снимките ми стоят, а само профилът ми беше анонимизиран през юли 2019 след многократна кореспонденция.

Надявам се рецептата да ви хареса и на вас, а снимката си е все същата:) Нямам друга, защото още имам спомен за мазолите при издълбаване на меденките с лъжичка за кафе.

Ето и рецептата за меденки с пълнеж:

Необходими продукти:

За тестото:

 • 2 яйца
 • 1/2 ч.ч. олио
 • 1/2 ч.ч. мед
 • 1 ч.ч. кристална захар
 • 2 ч.л. канела
 • 1ч.л. сода 
 • брашно колкото поеме

За плънката:

 • 100 гр масло
 • 100 мл прясно мляко
 • 100 мл кафе
 • 30 мл ром или коняк
 • 2 с.л. какао

Рецептата се изпълнява на три отделни етапа. Приготвяме домашни меденки с полусферична форма. После издълбаваме вътрешността на готовите меденки и подготвяме пълнежа. И накрая пълним издълбаните сладки и ги слепваме по две с приготвения пълнеж.

Стъпка по стъпка:

Разбивате яйцата със захарта, добавяте меда и олиото. После се слага канелата и след това постепенно се добавя брашното смесено със содата.

Трябва да получите меко тесто, което да не лепне.

Оформяте малки топчета с размер на голям орех, които нареждате в тави с разстояние помежду им, защото при печене се удвоява обема им.

Пекат се на 180 С при предварително загрята фурна, докато добият златист загар.

Трябва да ги оставите да изстинат добре и с помощта на остро ножче или малка лъжичка се издълбават максимално.

Меденки с пълнеж- вече издълбани
вече издълбани

Първоначално меденките са много твърди, а вътрешността им изглежда леко не добре опечена.

Трохите от издълбаните сладки се смесват със съставките за пълнежа и се разбърква добре до получаването на еднородна смес.

меденки с пълнеж- трохите за пълнежа
трохите за пълнежа

Напълнете сладките с пълнежа и ги слепете по две. Оставете да престоят, за да омекнат.  И крайният резултат е меки и вкусни слепени меденки.

Меденки с пълнеж 1
Готовите меденки

Разбира се, тези меденки могат да бъдат допълнително декорирани. Можете да ги украсите със захарен фондан, с разтопен шоколад или да ги оваляте в смелни орехи отстрани. Всичко е въпрос на вашето въображение. А ако включите децата си- ще останете изненадани от крайният резултат.

Да ви е вкусно!

Вашият коментар