Categories
Изделия от тесто

Содена питка с кисело мляко

Приготвянето на домашен хляб не е трудно, но изисква време, с което съвременната жена не винаги разполага. Аз го правя с удоволствие, когато разполагам с време. Получава ми се добре и това определено сваля от напрежението и ежедневният стрес. Обичам да правя пити и погачи по различни поводи за приятели и за семейните празници у дома.

Содена питка с кисело мляко – една от рецептите ми за домашен хляб.

Необходими продукти:

  • около 800-850 гр брашно
  • 1 чаена чаша кисело мляко
  • 1 чаена чаша хладка вода
  • 2 супени лъжици олио
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка сода за хляб
  • 1 чаена лъжичка оцет

Начин на приготвянена содена питка с кисело мляко:

Разбъркваме в купа киселото мляко със содата, за да се активира. Добавяме оцета, водата, олиото и малко по- малко брашното със солта.

Първоначално бъркаме с лъжица, а когато се сгъсти достатъчно започваме да месим с ръка до получаване на меко и гладко тесто.

Оставяме тестото да почине за около 20 минути.

Тавата за печене се мажем с мазнина и се поръсваме с брашно. Аз пека тази содена питка с кисело мляко в тава с размер около 24 см.

После оформяме питката и я слагаме в тавичката за печене. Върху оформената содена питка правим няколко разреза с нож или набождаме с вилица.

Печем на 180 градуса за около 40 минути в предварително загрята фурна.

Изваждаме опечената содена питка с кисело мляко от фурната. Покриваме я с кърпа и оставяме да престои около 10-15 минути.

Содена питка с кисело мляко
Содена питка с кисело мляко

Можете да замесите тестото само с 1 кофичка кисело мляко и без добавяне на вода, като ползвате всички останали продукти и количеството на брашното е по-малко – около 650гр.

Вашият коментар