Categories
Торти и сладкиши

Бисквитена торта

Гледам да не забравям десертите от детството. Те са свързани с много спомени за моята баба, както и с кулинарните прояви на моята майка. Обичам да правя бързи и лесни десерти, които не изискват много време и нерви, но за сметка на това са много вкусни. Рецептата за бисквитена торта е класика, но същевременно търпи много импровизации и вкусът е различен, в зависимост от вида нишесте, с който се приготвя и с какво се декорира.

Рецепта за бисквитена торта

Необходими продукти:

  • 1л прясно мляко (отделя се около 150мл за разтваряне на нишестето)
  • 8 супени лъжици захар
  • 2 супени лъжици масло
  • 2 пакета шоколадов пудинг. Пакетчето беше за 500мл мляко. Може да се замени със всякакво нишесте- ягода, лимон, портокал… като количеството трябва да е за 1 литър мляко. На всяка опаковка е указано за колко мляко е.
  • 2 пакета обикновени бисквити или 1 1/2 пакета бисквити за торта.
  • 50 грама шоколад за украса по желание
 Бисквитена торта
Бисквитена торта

Начин на приготвяне:

Отделете 150мл от прясното мляко в купичка и разтворете нишестето в него. Изсипете в тенджера останалото мляко. Добавете 8 супени лъжици захар и бъркайте на котлона до разтваряне на захарта и до кипване на млякото. В момента, в който млякото тръгне да кипва се изсипва вътре разтвореното нишесте и крема се бърка до сгъстяване.

Свалете готовият крем от котлона и още докато е горещ му добавете маслото. Разбъркайте добре до пълното поемане на маслото.

Нишестения крем може да се замести с домашен яйчен крем.

В правоъгълна тавичка (28х22см е моята) нареждате плътно ред бисквити и отгоре ги покривате с горещия крем, пак ред бисквити, крем…при мен се получават 3 реда бисквити. Най-отгоре се покрива с крем. Вашата бисквитена торта е готова. Оставяте я да се охлади и можете да я декорирате по желание с шоколад, ядки или плодове. Съхранява се в хладилник.

Вашият коментар