Categories
Изделия от тесто

Царевичен хляб

Обичам да експериментирам с рецептите за хляб. Стандартно правя истински хляб, който съдържа само вода, мая, сол и брашно, но харесвам много царевичен хляб. Не винаги успявам да го направя пухкав и мек, както този от магазина, но със сигурност знам, че е здравословен и не съдържа никакви консерванти.

Имам много опити с царевично брашно. Те не винаги са успешни. Понякога резултата е сбит и ронлив царевичен хляб или не добре опечен, защото не може да втаса добре. В крайна сметка имам желания резултат – хляб, който става пухкав, втасва добре и е вкусен.

Рецепта за царевичен хляб

Необходими продукти:

  • 200гр царевично брашно
  • 300-350гр бяло брашно
  • 1 пакетче суха мая (за 500гр брашно)
  • 1 кафена лъжичка захар
  • 2 супени лъжици олио
  • 1 равна супена лъжица сол (можете да намалите количеството, ако обичате по- безсолно на 1 чаена лъжичка)
  • 300мл хладка вода
  • малко олио за намазване на тестото
  • масло за намазване на хляба (по желание, ако обичате мека коричка)

Начин на приготвяне:

Пресейте двата вида брашно в съда, в който ще месите хляба и ги смесете добре. Направете кладенче в средата и сипете маята, хладката вода и захарта. Върху брашното отстрани разпределете солта, но не я слагайте в кладенчето при маята, защото ще попречи на активирането и. Замесете меко тесто. Количеството брашно е ориентировъчно и зависи от типа и качеството на брашното. Ако тестото стане прекалено меко и лепкаво- добавете още малко бяло брашно.

Сложете готовото тесто за вашия царевичен хляб в купа, която е намазана с мазнина. Намажете тестото и отгоре с олио. Покрийте купата с фолио и оставете за около 1 час да втаса до удвояване на обема. Времето за втасване зависи от температурата в помещението и през лятото отнема по- малко време.

Тестото след първото втасване

Извадете върху леко набрашнен плот втасалото тесто за домашен царевичен хляб и леко го премесете без много притискане и оформете хляба.

оформеното на хляб тесто

Подгответе съда, в който ще печете хляба, като го покриете с хартия за печене. Сложете оформения домашен хляб в съда и го оставете да втаса за втори път до удвояване на обема.

царевичен хляб преди второто втасване

След втасването му направете 3-4 разреза с много остър нож.

Царевичен хляб- готов за печене

Изпечете вашия царевичен хляб на 180 градуса за около 50-60 минути. Не е необходимо да загрявате предварително фурната. Това ще помогне на хляба да бухне допълнително.

Царевичен хляб- опечен и намазан с масло

След изваждане от фурната на готовия царевичен хляб го намажете с малко масло, за да омекне горната кора и го завийте за 15 минути

Вашият коментар Отказ

Exit mobile version