Categories
Хубавини за зимата

Сладко от ягоди

Как да не се подготвим за идващата зима? И не само за нея. Няма начин да хапнеш палачинки без хубаво домашно сладко от ягоди или малини. Да не говорим, че няма как да си направим сладкиш Дамски каприз без хубаво сладко. В сезона на ягодите, когато в градината има много, и аз реших да направя малко домашно сладко от ягоди.

Не си мислете, че това може да се случи веднага. Първата реколта я хапнахме веднага. После момчетата поискаха чийзкейк с ягоди, торта, пак хапнаха пресни, но …после останаха в хладилника. И аз, нали се смятам за изрядна домакиня ги спретнах на сладко. Не бива този сладък и изкусителен плод да се разваля.

Рецептата за това сладко е класическа и я знам от моите баби и майка ми. Навремето домашно сладко винаги се правеше 1:1 плод и захар. Продуктите, които съм дала в рецептата са за 1 доза с килограм плод.

Рецепта за сладко от ягоди

Необходими продукти:

  • 1 кг ягоди (добре узрели и не много едри са перфектни)
  • 1 кг захар (захарта може да бъде и 800 грама)
  • 1/2 чаена лъжичка лимонена киселина

Начин на прихотвяне:

Измийте добре ягодите и ги почистете. В съда, в който ще варите сладкото ги посипете със захарта.

ягодите със захарта

Оставете ги да престоят поне 3-4 часа, докато захарта се разтопи и ягодите пуснат сока си. Най-добре е да ги оставите в хладилника за 1 нощ. Ако искате да стане по- бързо, от време на време, през около 40 минути ги разбърквайте.

сладко от ягоди преди варенето

Сложете сместа на котлона и варете на слаб огън. Когато се образува пяна я оберете с решетъчна лъжица. Разбърквайте от време на време. Аз варих сладкото около 1 час и малко. 2 минути преди да го свалите от котлона му добавете лимонената киселина. Готовността се проверява, като се капне капка на порцеланова чиния и тя не се разтича много. Времето за варене зависи колко гъсто желате да бъде вашето сладко. Ние не го обичаме много гъсто, но и не бива да е прекалено рядко. Когато се охлади сладкото се сгъстява допълнително.

Не бива да го сгъстявате прекалено много, защото после няма да можете да го извадите от бурканчето. Аз така направих при първия си опит за правене на сладко и имаше много подигравки от момчетата вкъщи, както и няколко изкривени лъжици:)

Готово сладко от ягоди

Пригответе бурканчетата и още докато е горещо го насипете в тях. Затворете ги с капачките и веднага ги обърнете наобратно.

Е, това е всичко. После- да ви е сладко с вашето сладко от ягоди🙂

Вашият коментар Отказ

Exit mobile version