Categories
Торти и сладкиши

Торта Шарлота с ягоди

И днес ягодите от градината се отблагодариха за грижите на съпруга ми. Набрахме над килограм – предостатъчно за една торта Шарлота с ягоди. В началото, когато започнаха да зреят, ги хапвахме веднага. После имаше за малко сладко от ягоди, за чийзкейк с ягоди….но, когато има всеки ден се налага да се мисли какво да се направи с тях.

В хладилника се мъдреше едно маскарпоне и една заквасена сметана, а в шкафа имаше една голяма опаковка бишкоти. Имах всички необходи продукти, с които спретнах набързо тази торта Шарлота с ягоди.

Рецепта за торта Шарлота с ягоди

Необходими продукти:

  • 600 -700 гр ягоди
  • 400 гр заквасена сметана
  • 1/2 чаена чаша захар
  • 1 пакетче желатин
  • около 70 мл вода за разтваряне на желатина
  • 400 гр маскарпоне
  • 220 гр бисквити
  • 70 гр масло
  • бишкоти около 3 пакетчета (в една голяма опаковка Савоярди са 400 гр или 4 пакетчета, а аз използвах 3)
  • около 4 супени лъжици ром

Начин на приготвяне:

Смелете бисквитите на много дребни трохи и ги смесете с маслото и 2 супени лъжици ром. С получената смес оформете тънък блат на дъното на форма с отварящо се дъно, като не го разстилайте докрай, а оставете малко разстояние до стената на формата, колкото е дебелината на бишкотата.

Отрежете бишкотите от едната страна с еднаква височина, която е малко по- висока от височината на формата за торта. Подредете ги прави покрай бисквитения блат точно по ръба на тортената форма.

Измийте добре ягодите и 1/3 от тях нарежете на парченца. Останалите оставете цели за украса на вашата торта Шарлота с ягоди.

Накиснете желатина за 5 минути във водата да набъбне и после го разтворете на водна баня или за минутка в микровълновата фурна.

Разбийте сметаната с половин чаена чаша захар. Добавете и маскарпонето и доразбийте на еднороден крем. Добавете желатина и разбийте отново добре, за да се поеме желатина от крема.

Изсипете половината крем върху бискитвитения блат и го заравнете. Начупете парчета бишкоти и ги разпределете равномерно по цялата повърхност на тортата. Поръсете бишкотите с останалия ром и отгоре сложете по- голямата част от нарязаните ягоди.

Върху тях изсипете останалия крем. Заравнете и сложете остатъка от нарязани ягоди. Приберете вашата торта Шарлота с ягоди в хладилника за около 2-3 часа да стегне и отгоре я украсете с целите ягоди. Част от тях можете да потопите в шоколад или просто да ги аранжирате въру тортата.

торта Шарлота с ягоди във формата за торта
торта Шарлота с ягоди

Махнете ринга и вашата Шарлота с ягоди е готова. Да ви е вкусно:)

Готовата торта Шарлота с ягоди
Гототвата торта Шарлота с ягоди

Тази торта Шарлота можете да я направите и с Баварски крем. Рецепептата за него съм описала в отделна публикация.

Вашият коментар