Categories
Хубавини за зимата

Сладко от малини

Започна сезонът на малините. Тези в градината се отблагодаряват за грижите с вкусен и едър плод всеки ден. Миналата година само ги хапвахме така или на чийзкейк, а в края на сезона замразих и във фризера около 6 кг, за да има и за зимата.

Тази година реших да направя сладко от малини. Идеята е да има за палачинки и за сладкиш Дамски каприз. Никога до момента не бях правила сладко с този вкусен и ароматен плод. Поради тази причина реших да заложа на класическата рецепта- на килограм плод- килограм захар. Получи се страхотно.

Рецепта за сладко от малини

Необходими продукти:

  • 1 кг малини
  • 700 грама захар
  • 1/2 чаена лъжичка лимонена киселина

Начин на прихотвяне:

Измийте добре малините и ги отцедете максимално от водата.

Домашни малини за сладко от малини

В съда, в който ще варите сладкото ги посипете със захарта.

Оставете ги да престоят поне 3-4 часа, докато захарта се разтопи и малините пуснат сока си. Може да ги оставите в хладилника за 1 нощ.

Сложете сместа на котлона и варете на слаб огън. Когато се образува пяна я оберете с решетъчна лъжица. Разбърквайте от време на време. Аз варих сладкото около 1 час. 2 минути преди да го свалите от котлона му добавете лимонената киселина. Готовността се проверява, като се капне капка на порцеланова чиния и тя не се разтича много, а ако минете с лъжичка през сладкото в чинийката остава ивица и не се събира. Времето за варене зависи колко гъсто желаете да бъде вашето сладко. Ние не го обичаме много гъсто, но и не бива да е прекалено рядко.

Когато се охлади сладкото се сгъстява допълнително.

Свалете готовото сладко от котлона и веднага го насипете в топли и сухи бурканчета, които веднага затваряте и обръщате на обратно.

готово сладко от малини в бурканчетата

От 1кг плод получих 4 пълни бурканчета, които не са от най- малките и 1 непълно бурканче от 340гр. Ако имате от малките бурканчета от около 200гр ще напълните около 6 броя.

При сладкото от малини не може да се запази целостта на плода, защото е много деликатен. Дори и с желираща захар плода се разпада.

Вашият коментар Отказ

Exit mobile version