Categories
Основни ястия

Пиле с картофи

В офиса имам много млади колеги. Работата ми ме среща също с много млади хора. Разговорите с тях ме предизвикаха да публикувам някои прости рецепти, като тази за пиле с картофи, защото се оказа, че много хора имат нужда от напътствия за рецепти, които са в категория „готвене за начинаещи“.

Тези рецепти са от традиционната ни кухня, много лесни за приготвяне, но за този, който никога не е готвил нищо се оказват предизвикателство.

Рецепта за пиле с картофи

Необходими продукти:

  • 1 пиле
  • 1кг картофи
  • 70-80гр масло
  • вода за варене на пилето
  • 1 супена лъжица сол за варене на пилето
  • сол за посоляване на картофите (количеството зависи от вашият вкус)
  • 3 супени лъжици олио
Пиле с картофи – пилето може да бъде изпечено и цяло *

* Пилето можете да изпечете цяло, полегнало (на снимката) или поседнало на шише бира – рецепта.

Начин на приготвяне:

Измийте и почистете пилето много добре. Сложете го в дълбока тенджера и го покрийте с вода. Водата трябва да е с 2 пръста над пилето. Добавете солта и сложете тенджерата на котлона. Сварете пилето за около 20 минути. Готовността се проверява, като при набождане с вилица бялото месо е омекнало. Извадете пилето в подходящ съд. Изчакайте малко да се охлади и го нарежете на парчета. Отделете бутчетата, крилцата, разрежете бялото месо на 2 части, като внимавайте да запазите кожата цяла върху всички парчета.

Обелете и измийте картофите и ги нарежете на шайби или полумесеци. Пригответе тавата, в която ще печете вашето пиле с картофи. Изсипете олиото вътре и отгоре сложете картофите. Посолете ги и ги разбъркайте. Добавете част от водата, в която сте варили пилето, около 1 чаша 250мл. Отгоре подредете парчетата пиле. Намажете ги с маслото и сложете във фурната. Печете за около 35-45 минути до златисто.

С останалото по костите месо и с част от бялото можете да си приготвите вкусна пилешка супа, като ползвате бульона, в който е варено пилето.

Вашият коментар Отказ

Exit mobile version