Categories
Торти и сладкиши

Бонбони с овесени ядки

Отдавна гледам рецепти за бонбони с овесени ядки и фурми. Хапва ни се сладичко, а от друга гледна точка искам да е и диетично. Намерих някакви рецепти в интернет, харесах си една и реших да я направя. Купих фурми, имах какао, мед и овесени ядки…натурален шоколад за потапяне…Всички необходими продукти за приготвянето им.

В крайна сметка се оказа цяло приключение…. получих рядка каша, от която нямаше как да направя никакви топчета, а да ги натопя в шоколад…абсурд. От прочетената рецепта не ставаше нищо и веднага реших да я префасонирам, с добавянето на орехи, още овесени ядки и за разкош 100 грама разтопен натурален шоколад. Добре е, че в шкафа имаше начупени орехи. Не устоях, както обикновено и добавих 1 капачка ром за аромат и вкус. В крайна сметка след прибиране в хладилника и след стягането на бонбоните се получи нещо уникално.

Надявам се след всички промени и добавки да мога да пресъздам процеса на приготвяне на тези бонбони с овесени ядки и фурми, както и подобаващо количество шоколад.

Рецептата е подходяща за хора, които имат непоносимост към глутен и захар, а обичат сладичко. Правила съм я многократно и с промени, като един от вариантите е във видеото

Кратко видео на рецепта за бонбони с овесени ядки.

Рецепта за бонбони с овесени ядки и фурми

Необходими продукти:

  • 200 гр фурми без костилки/ може и сушени сливи без костилки
  • 1 1/2 чаени чаши овесени ядки
  • 1/2 чаена чаша орехи
  • 1 капачка ром
  • 2 супени лъжици какао за бонбоните и 2 супени лъжици за овалване на част от тях
  • 100 грама разтопен натурален шоколад (моят беше над 50%)
  • 3 супени лъжици мед
  • 100 гр бял или черен шоколад за потапяне на част от бонбоните
  • 15 грама бял шоколад за декорация

Начин на приготвяне:

Накиснете фурмите във вода да омекнат добре, ако са сухи. Ако фурмите са меки- просто ги блендирайте и си спестете накисването. Пригответе всички необходими продукти.

Бонбони с овесени ядки 1
продукти за бонбони с овесени ядки

Смелете на по-дребно овесените ядки с блендер. Смелете на дребни парченца и ореховите ядки. Добавете орехите и меда към овесените ядки. Смелете в блендер и фурмите и ги добавете към сместа с овесените ядки. Сложете в сместа и 2 супени лъжици какао+ рома и разтопения на водна баня черен шоколад (може и без него). Разбъркайте добре всички продукти до получаване на доста гъста смес.

Това е основата за вашите бонбони с овесени ядки и фурми. Приберете сместа в хладилника да се постегне за поне 30 минути, но това не е задължително, ако сместа ви е достатъчно плътна.

От сместа направете топчета с ръце или с малка лъжичка. Това са готовите ви бонбони с овесени ядки и фурми. Част от готовите бонбони оваляйте в какао, за да добият вид на шоколадови трюфели, а останалите украсете или потопете в разтопения за минута в микровълновата бял школад или черен шоколад. Готовите бонбони подреждайте върху чиния, която сте покрили с хартия за печене. Когато всички бонбони са готови ги приберете в хладилника да се стегнат. От полученото количество смес стават около 35 бонбона.

Бонбони с овесени ядки 2
заготовка за бонбони с овесени ядки преди финано завършване

Тази рецепта търпи вариации и може да се направи вместо с овесени ядки със същото количество натрошени на много дребни трохи бисквити. Можете да ползвате за основната смес и рецептата за шоколадови скалички, да оформите бонбоните от нея и после да ги потопите в разтопен черен шоколад.

Бонбони с овесени ядки 3
готови бонбони с овесени ядки
Бонбони с овесени ядки 4
бонбони с овесени ядки с черен шоколад и с какао
бонбони с овесени ядки
бонбони с овесени ядки с украса от черен и бял шоколад

Моят блендер е малък и смилам отделно различните съставки на наколко стъпки.

Да ви е вкусно!

Вашият коментар