Categories
Изделия от тесто

Солени бухтички

Тези бухтички ги правя по рецептата на свекърва ми за сладки диганици. Заменям захарта с 1 чаена чаша натрошено сирене. Тя ги прави и в двата варианта и са много сполучливи. При мен не се получават винаги, но се стремя да постигна нейният резултат.

Рецепта за солени бухтички

Необходими продукти:

  • 1 кофичка кисело мляко 400гр
  • 3 яйца размер XL
  • 1 чаена чаша натрошено сирене (200гр)
  • 1 чаена лъжичка с връх сода за хляб
  • 1/2 чаена лъжичка сол
  • около 900гр брашно
  • олио за пържене (около 1 пръст в съда)

Начин на приготвяне:

В дълбока купа, в която ще месите вашето тесто се слагат яйцата и солта и се разбиват. Добавете киселото мляко, което предварително сте смесили със содата, за да се активира.

Хубаво е всички продукти да бъдат със стайна температура.

Към получената яйчено- млечна смес се добавя постепенно предварително пресятото брашно. В началото можете да бъркате сместа за вашите солени бухтички с лъжица, а когато се сгъсти доста да доомесите на ръка.

Добавяте брашното постепенно и месите до получаване на меко тесто. Количеството брашно е ориентировъчно и зависи от неговото качество.

Солени бухтички
Тесто за солени бухтички

Накрая добавете натрошеното сирене и омесете до разпределяне на сиренето в цялото тесто.

Оставете готовото тесто да почине за около 30 минути.

Разточете тестото върху леко набрашнена повърхност на около 1 см дебелина и го нарежете на ромбчета, триъгълници или в желана от вас форма. Можете да изрежете и кръгове с чаша.

Солени бухтички
Нарязани и готови за пържене солени бухтички

Изпържете вашите солени бухтички в дълбок тиган на средна температура. Ако котлона ви е много силен, то риска да се опържат много отвън и вътре да останат сурови е голям. Моят котлон е с шест степени и пържих на 4-та степен.

Солени бухтички със сирене
Крайният резултат- солени бухтички

Да ви е вкусно!

Вашият коментар