Categories
Торти и сладкиши

Тирамису с ягоди и малини

Пресните ягоди и малини от градината са вкусни и примамливи. Все едно ти казват „направи ме на торта“. Последните, които набрахме днес, бяха около 600-700 грама микс. В хладилника се мъдреше една кофичка заквасена сметана и една кутия с маскарпоне. Комбинацията от тези продукти ми се стори перфектна и не успях да устоя на изкушението да направя едно тирамису с ягоди и малини.

Разликата с традиционното тирамису, което приготвям е наличието на плодове и липсата на шоколад.

Рецепта за тирамису с ягоди и малини

Необходими продукти:

  • 2 кафени чаши силно еспресо (ползвам Лаваца)
  • бишкоти Савоярди (малко повече от половината от голямата им опаковка, а вътре са 4 пакетчета)
  • 5-6 супени лъжици ром (ползвам Кептън Морган, а оригиналната рецепта е с Марсала, но може да се направи и с Бейлис). Можете да го замените и ликьор от малини. Така ще усетите максимално малиновият вкус на десерта.
  • 1 кофичка заквасена сметана 400 гр
  • 500 грама маскарпоне
  • 1 кафена чаша захар
  • 600-700 грама ягоди и малини- микс или само от единият плод
  • 2 супени лъжици какао за поръсване (по желание)

Начин на приготвяне:

Разбийте сметаната със захарта до сгъстяване и добавете маскарпонето. Разбийте за кратко до получаване на хомогенен и пухкав крем.

Готовият крем за тирамису с ягоди и малини
Готовият крем за тирамису с ягоди и малини

В правоъгълна тавичка с размер 30х20 см наредете бишкоти, които сиропирайте с лъжичка с половината кафе и ром/ ликьор от малини.Друг вариант за сиропиране е да сложите кафето и рома/ ликьора от малини в широка купа и в нея за кратко да потапяте всяка бишкота и след това да ги подреждате в тавичката. Отгоре сложете половината от крема с маскарпоне.

Подредете върху крема част от малините и нарязаните ягоди. Отгоре сложете втори пласт бишкоти, сиропирайте по указания начин и покрийте с останалият крем. Заравнете добре повърхността.

Украсете с останалите цели плодове, като използвате вашето въображение. Така вашето тирамису с ягоди и малини е готово. Можете да го поръсите с какао и след това са украсите с плодовете. Външният вид на вашият десерт зависи от въображението ви.

Тирамису с ягоди и малини
Тирамису с ягоди и малини

Оставете вашето тирамису с ягоди и малини на престои поне 1 нощ в хладилника. Крайният резултат е един лек десерт без печене, който не е много сладък.

Направете си чаша топло и ароматно кафе, отрежете си едно голямо парче от вашето тирамису с ягоди и малини и му се насладете.

Да ви е вкусно!

Вашият коментар