Categories
Хубавини за зимата

Компот от малини

Малините в градината отново се отблагодариха за грижите. Набрахме доста и реших да направя малко компот от малини. Това е най- бързия и лесен начин да ги оползотворя, че плода е нетраен и се разваля бързо. Вече имам замразени във фризера, за да мога да приготвям плодови торти през зимата (чийзкейк с малини, панакота с малини, парфе с малини, тирамису с малини..) и сладолед. Сладко от малини направих няколко пъти. Може да се каже, че сме подготвени за зимата.

Рецепта за компот от малини

Необходими продукти за 5 буркана тип омния:

  • 1,2 кг малини
  • 20 супени лъжици захар (ако обичате по-сладко, то можете да увеличите захарта с още 5 лъжици)
  • вода

Начин на приготвяне

Измийте малините.

компот от малини
малини

Разпределете ги в бурканите по равно. Буркана трябва да бъде пълен с плод около 1/3 от обема си.

Компот от малини 1
Бурканите с малините и захарта

Добавете на всеки буркан по 4 супени лъжици захар и го допълнете с вода. Ако обичате по- сладко, то можете да увеличите количеството захар с по 1 или 2 лъжици за всеки буркан).

компот от малини
Готовите за затваряне буркани

Затворете бурканите с компот от малини с подходящи капачки. Стерилизирайте ги за 8-10 минути. Така вашият компот от малини е готов.

Обърнете горещите буркани с компот от малини върху капачките, за да се охладят. Приберете ги в мазето или килера. През зимата можете да си го хапвате директно или да си приготвите вкусни торти, а сока от компота да ползвате за сиропиране на балтовете или да желирате, като плодов пласт.

Вашият коментар