Categories
Основни ястия

Задушени пресни картофи

Обожавам задушени пресни картофи с копър и масло. Винаги, когато излязат на пазара първите пресни и дребни картофи си купувам. Не ми трябва нищо друго към тях, освен плочка сирене. Ястието е просто, вкусно и е от категорията „Готвене за начинаещи“.

Рецепта за задушени пресни картофи

Необходими продукти:

  • 1,5кг дребни пресни картофи
  • 1/2 връзка копър
  • 50 грама масло
  • 1 чаша бира или вода (250-300мл)
  • 1/2 чаена чаша вода
  • сол на вкус
  • 2 скилидки чесън (за който обича)

Начин на приготвяне:

Измийте добре и почистете картофките. Ако са от дребничките ги сложете цели директно в съда, в който ще ги задушавате. Ако са малко по- едри, то можете да ги срежете на две. Аз използвам за готвенето им дълбока елипсовидна йена. Нарежете на дребно предварително измития копър и го сложете при картофите. Посолете на вкус и разбъркайте добре.

Ако обичате чесън, то пресовайте 2 скилидки и ги добавете към картофите. Аз не обичам и не слагам.

Отгоре излейте бирата, водата и наслагайте по цялата повърхност нарязаното на малки кубчета масло. Ако нямате бира, то можете да ги приготвите и само с вода.

Поставете съда с пресните картофи във фурната и ги печете до извиране на течността и получаване на апетитен златист цвят. При мен това става за около 45-50 минути на максимална фурна с вентилатор.

По същия начин можете да сготвите и обикновени картофи, но нарязани на парчета.

Извадете съда с вашите задушени пресни картофи с копър и масло от фурната.

готовите задушени пресни картофи

Можете да ги сервирате за гарнитура към едни свински гърди на фурна или да си ги хапнете просто така. Сипете си една студена бира и да ви е вкусно.

Вашият коментар Отказ

Exit mobile version