Categories
Хубавини за зимата

Печени чушки в буркани

Тази година имаше прекрасни червени чушки– капия. Решихме да си сложим малко печени чушки в буркани, освен традиционната едросмляна лютеница, която правим по това време на годината.

Моята свекърва правеше печени чушки в буркани и реших да се доверя на нейната рецепта.

Рецепта за печени чушки в буркани

Необходими продукти за 1 буркан тип Омния

  • 10-12 червени печени и обелени чушки (броят им зависи от големината на чушките все пак)
  • 1 равна чаена лъжичка сол
  • 1 аспирин

Начин на приготвяне за 1 буркан тип Омния

Изчистете чушките от дръжките и семената и ги изпечете. Задушете ги в съд със затворен капак за около 20 минути. После ги обелете добре. Изцедете всичкия сок, който са пуснали печените чушки.

Печени чушки
Изпечените и обелени чушки

Наредете печените чушки в добре измит и подсушен буркан, като го пълните до средата. След това слагате солта и 1 счукан аспирин и отгоре завършвате с печени чушки. Не пълнете буркана плътно до горе. Оставете да има поне 1-1,5см празно пространство в буркана.

печени чушки в буркани
Готовите за стерилизиране буркани

Затворете бурканите и ги стерилизирайте за около 15 минути след завирането на водата. Оставете ги да постоят в съда, където са стерилизирани за около 20 минути и след това извадете бурканите и ги обърнете върху капачката, за да се охладят напълно.

печени чушки в буркани
Готови печени чушки в буркани

Така вашите печени чушки в буркани са готови за зимата. Можете да ги използвате заедно с крема сирене за пълнеж на руло от тиквички, да си направите чушки бюрек или печени чушки със сирена…А може да си ги хапнете просто така, с малко сирене.

Да ви е вкусно!

Вашият коментар