Categories
Хубавини за зимата Коктейли

Ликьор от малини

Както всяка година имаме много малини. Малинака ражда на 2 транша и въпреки солидното хапване на пресен плод, правенето на торти, сладко от малини, сироп от малини и замразени във фризера..пак остават. Тази година моят съпруг прояви творчество и с част от тях направи малиново вино, а част от малините заложи за ликьор от малини.

Рецепта за ликьор от малини

Необходими продукти:

  • 1 кг малини
  • 1 литър ракия/ водка
  • 1 литър минерална или дестилирана вода
  • 1 кг захар

Начин на приготвяне:

Почистете и измийте добре малините. Изцедете ги на максимум от водата. Сложете ги в съд с широко гърло, по възможност тъмен.

ликьор от малини
Измитият плод за ликьор от малини

Залейте плодовете с ракията/ водката, затворете буркана/ бутилката и ги оставете в хладно помещение за 30 дни. Алкохолът трябва да покрива малините в съда.

ликьор от малини
плодовете заляти с алкохола

От време на време разклащайте съда.

Когато изтекат 30-те дни смачкайте малините и прецедете през ситна марля цялата течност до суха маса, която се изхвърля.

В тенджерка сложете захарта и водата и сварете захарен сироп за 10 минути, до пълното разтваряне на захарта.

Готовият захарен сироп се оставя да изстине напълно. Добавете захарния сироп към прецедената течност от малини и ракия/ водка. Разбъркайте добре. Оставете ликьора са се утаи за около 1 седмица. С маркуч източете готовият ликьор от малини в бутилки и го оставете да престои още 1 седмица.

ликьор от малини
готовият ликьор от малини

Наздраве!

Вашият коментар