Categories
Хубавини за зимата

Малиново вино

Тази година пак имаше много малини в градината. Правих сладко от малини, сироп от малини, сложихме малини и за ликьор. Една голяма част хапнахме, а част от тях замразих за торти и сладкиши през зимата. И така съпругът ми реши да направи и малиново вино.

Съпругът:

Започнах да правя вино преди 4-5 години – аджамия съм, както би казала майка ми. За моя изненада и щастие, с късмета на начинаещият първото ми вино (червено, мерло) се получи повече от прилично.

Съпругата ми и особено аз не обичаме сладки вина. В къщи на почит са сухите вина. Захар във виното е равно на престъпление, а аз … спазвам законите. Това, що се отнася до виното налага рискове – веднъж гроздето, което купих бе с ниска захарност и без захар „виното“ стана бистро, ароматно, но ….. блудкаво и с алкохолен градус около 9. Наложи се да се го „ъпгрейдвам“ до ракия.

Тази година се наложи се да сменя дрождите и да сгазя законите – за мой ужас се оказа, че активацията на новите дрожди по рецепта изисква добавяне на захар – цели 2 супени лъжици. Първият път е най-трудно.

Рецепта за малиново вино

Необходими продукти:

  • 2 кг малини
  • 2 л вода
  • 1кг захар

Начнн на приготвяне:

Смесете малините, 700гр захар и 1,7л от водата в дълбок съд за ферментация, който поставете на топло и тъмно място. В съда трябва да оставите достатъчно празно място, защото от ферментацията течността увеличава обема си и може да изкипи.

Захлупете буркана с гумена ръкавица с няколко дупки по нея. Всеки ден разклащайте съда. Първата ферментация трае около 10 дни. Готово е, когато ръкавицата, която играе ролята на воден капан спадне.

Малиново вино
Малиново вино ферментация

Получената винена смес се слага в няколко пласта марля и се прецежда добре. Изстисква се, докато в марлята остане само сухо вещество, което се изхвърля. Получената течност се връща в съда.

Разделете останалата захар на 3 части. Смесете 1/3 (100гр в нашия случай) от нея с останалите 300мл вода и я разбъркайте добре. Сложете на котлона захарната смес за се затопли и захарта да се разтвори напълно. Оставете захарната смес да изстине напълно и я добавете към винената смес. Разклатете добре сместа за вашето малиново вино и поставете отново ръкавицата.

Оставете го да престои 4 дни и добавете още 100 грама захар. Този път захарта се разтваря в част от винената смес.

След още 3 дни добавете и последното количество захар. Сложете пак водния капан (ръкавицата) и оставете да престои още 4 дни.

Прецедете вашето вино с помощта на гъвкав маркуч, за да се махне утайката.

Малиново вино
Малинво вино

След още 2 дни повторете процедурата с маркуча, за да се махне и останалата утайка.

Налейте вашето малиново вино в бутилки, затворете ги и го сложете на тъмно и хладно място поне за 3-6 месеца, за да отлежи и да стане готово напълно.

Малиново вино
Малиново вино в бутилките

Наздраве!

Вашият коментар