Categories
Изделия от тесто

Хляб риба

Никулден наближава. Реших да експериментирам и оформя един хляб риба. Аз така или иначе си правя хляб през 3-4 дни за домашните, за да хапват нещо истинско. Гледам да не купувам, че не ми харесва този от магазина. Обикновено го приготвям по рецептата за истински хляб. Единствената разлика е в количеството на продуктите и те зависят от големината на хляба, който искам да получа.

Е, речено- сторено. За тестото ползвах отново помоща на машината за хляб. Тя омеси и направи първият етап от втасването, докато си довършвах работата в края на работния ден в моя домашен офис. Когато програмата свърши, ми свърши и работното време.

Оформих рибката с помоща на ръцете ми и ножицата, която ползвам само за готвене. Оставих да втаса до удвояване на обема и във фурната. На вас оставям да оцените крайният резултат.

Рецепта за хляб риба

Необходими продукти:

  • около 550-600 гр брашно (количеството е ориентировъчно)
  • 2 супени лъжици олио
  • 1 суха мая
  • 300мл топла вода
  • 1 супена лъжица захар
  • 1/2 супена лъжица сол
  • сусам за поръсване
  • парченце маслинка за окото на рибата или малко макови семена

Начин на приготвяне:

Нагласете машината за хляб на програма за режим тесто. При мен програмата с месене и втасване е около 1 час и 30 минути. Сложете продуктите в машината в следната последователност- мая, захар, топла вода и олио. Отгоре сипете брашното и върху него сложете солта. Гледайте маята и солта да нямат пряк контакт в началото. Пуснете програмата на машината за режим тесто и я изчакайте да омеси и втаса тестото. По време на месенето гледайте тестото и ако е много меко и лепнещо- добавяйте по малко допълнително брашно, за да получите меко и нелепнещо тесто.

Когато програмата приключи извадете тестото върху хартия за печене и оформете на ръка вашият хляб риба.

хляб риба
хляб риба- преди печене

Оставете хляба да втаса около 1 час до удвояване на обема. Изпечете вашият хляб риба в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 45 минути.

хляб риба
Хляб риба- изпечен

Да ви е вкусно!

Вашият коментар