Categories
Изделия от тесто Основни ястия Торти и сладкиши

Празнично меню за Коледа

Коледа е! Да ви е честита! Това е един от най- светлите семейни празници. По Коледа традиционно се събираме около масата цялото семейство. Това са миговете, в които се чувствам невероятно. Правя празнично меню за Коледа всяка година. Готвя с размах и искам на празничната трапеза да има от всичко и по много. Обичам да гледам благодарността в очите на моите деца и съпругът ми за приготвените ястия. Празните чинии пък са доказателство за качеството на домашната храна.

Празнично меню за Коледа

Подготовката започва предварително с печене и украсяване на коледни сладки. Предлагам ви няколко варианта, които правя традиционно.

Напукани шоколадови сладки

напукани шоколадови сладки

Меденките по рецептата на баба са традиция, а в украсяването им участват почти всички. Декорираме ги с шоколад-бял и черен, захарен фондан или с роял айсинг.

меденки с черен шоколад
меденки с декорация от бял и черен шоколад
меденки с фондан и шоколад

Слепени маслени сладки с домашно сладко от ягоди или малини

слепени маслени сладки тип Линцер

Другите любими бисквитки са тези тип кукис с шоколад

бисквити с шоколад

За Бъдни вечер и Коледа на трапезата задължително правя баклава. Продължавам традицията от моята свекърва. Баклавата я правя 3 дни преди Бъдни вечер, за да може да постои един ден изпечена и два дни, за да си поеме сиропа след заливането и.

баклава

Салатите, които правя основно по тези празници са няколко. Тези от свежи зеленчуци не ги броя, защото са задължителни. Традиционната салата с домати и краставици, салата с айсберг или салата Витамина.

салата с домати и краставици
салата айсберг

Няма как да има празнично меню за Коледа без една от тези три салати:

Руска салата– любима на всички и желана в голямо количество, защото се появява рядко на трапезата ни.

Руска салата

Италианската салата с рулца от раци хич не е за пренебрегване.

италианска салата

И черешката на тортата и най- любима салата на всички е салатата с риба тон.

салата с риба тон и трицветни фузили

Няма как да има семеен празник без традиционната баница със сирене.

баница със сирене и масло

Питката е също задължителна

Питка с масло

За топло предястие приготвям задушени пилешки дробчета в масло, хапки от кашкавал или пълнени печени гъбки с масло и сирена или кашкавал

Пилешки дробчета с масло
Пълнени печурки с кашкавал преди печене
хапки от кашкавал

Основното ястие в нашето празнично меню за Коледа може да бъде свински джолан с бира и картофи, свинско със сметана и топено- пушено сирене, пълнена пуйка… до капама. Има много варианти.

свински джолан с бира и картофи

Това са само част от моите предложения за празнично меню за Коледа. Има още много варианти, които могат да се направят. Някои са почитатели на печените прасенца, други предпочитат просто пържолки на скара…

Каквото и да приготвите и да сервирате на вашата трапеза на този светъл празник е най- важно, че го споделяте с най- любимите си хора, защото празникът събира семействата ни.

Да ви е вкусно!

Вашият коментар Отказ

Exit mobile version