Categories
Торти и сладкиши

Парфе с козунак

Интересът към козунаците, които спретнах в четвъртък преди Великден рязко спадна, Момчетата обичат пресен козунак, който току що е изваден от фурната. Така със старият козунак реших да направя тази моя измислица- парфе с козунак.

Имах стар козунак с плънка от червени боровинки, а в хладилника се мъдреше една заквасена сметана. Кисело мляко имам винаги. В шкафа пък кротко си стояха 2 консерви с компот от ананас. И така започна цялата импровизация.

Рецепта за парфе с козунак

  • 5-6 филийки стар козунак
  • 4 супени лъжици ром
  • 2 кофички кисело мляко от 400 грама
  • 1 кофичка заквасена сметана
  • 3-4 пакетчета желатин (при мен всяко пакетче беше за желиране на 400 грама течност и използвах 3 броя). Съобразете се с указанията на производителя, защото на някои желатини пише, че са за максимум 300 грама течност)
  • 2 компота от ананас
  • 12 супени лъжици захар

Начин на приготвяне:

Разбийте сметаната със захарта и добавете киселото мляко. Разтворете 2 желатина според указанията на производителя и ги разтопете на водна баня.

Знам, че много хора ще кажат „Типично българска рецепта…сол на вкус, брашно…колкото поеме…“. Да, ама аз какво да направя, като за желатина е същото. Един производител казва, че пакетчето е за 400мл течност, а друг за 300.

парфе с козунак
сместа от сметана и кисело мляко

Смесете желатина със сметаново- млечната смес.

Във форма с падащо дъно и диметър 24см подредете резените козунак, които са с дебелина 1см. Козунакът трбва да покрие цялата повърхност.

парфе с козунак
Парфе с козунак 1

Поръсете с 4 супени лъжици ром и отгоре изсипете половината млечна смес. Отгоре подредете шайби от компота от ананас. Оставете във фризера за 30-на минути или до стягане на желатиновата смес.

Парфе с козунак
Първи слой на парфе с козунак

Извадете от хладилника вече желираната смес за вашето парфе с козунак и изсипете отгоре и останалата млечна смес. Приберете пак във фризера за около 30 минути до един час, до пълното стягане на сместа.

През това време накиснете останалия желатин и го разтворете на водна баня. Смесете го със сока от двата компота от ананас. При мен течността беше точно 400 мл.

Върху стегнатото парфе с козунак подредете останалите шайби от компота от ананас и залейте с подготвената желатинова смес със сока. Оставете парфето с козунак в хладилника за една нощ, за да се стегне добре.

Парфе с козунак
Парфе с козунак

На следващият ден го освободете от формата и си го хапнете с добри приятели.

Парфе с козунак
И вече сервирано за хапване

Да ви е вкусно!

Вашият коментар