Categories
Изделия от тесто

Пълнозърнест хляб

Съпругът ми обича да хапва черен или пълнозърнест хляб. Правих много пъти здравословен хляб без месене, но накрая реших да пробвам традиционната си рецепта за хляб, но направен само с пълнозърнесто брашно. Използвах за месенето и втасването хлебопекарната, за да стане по-лесно и после го изпекох във фурната, защото смятам, че след второто втасване и изпичането в нея става много по- вкусен и пухкав хляб.

Рецепта за пълнозърнест хляб

Необходими продукти:

  • около 700-750 грама пълнозърнесто брашно
  • 400 мл хладка вода
  • 1 супена лъжица сол
  • 1/2 прясна мая (половин кубче) или 1 пакетче суха мая
  • 1 супена лъжица захар
  • 3 супени лъжици олио
  • 50 грама слънчогледови семки/ тиквени семки по желание
  • 50 грама нарязани обезкостени черни маслини по желание

Начин на приготвяне:

Затоплете водата, но не много. Да бъде с температура, на която спокойно можете да си държите пръста в нея. Сипете в съда на хлебопекарната водата, маята, олиото и захарта. Отгоре сложете брашното и върху него сложете солта. Пуснете хлебопекарната на режим тесто. Оставете са омеси тестото и го наблюдавайте по време на месенето. Ако се маже по дъното, то добавете още малко брашно до получаване на меко и нелепнещо тесто. След първия сигнал можете да добавите различни семена или нарязани маслини. Оставете тестото да втаса до приключване на програмата за тесто, а ако не е изпълнило съда го оставете още малко.

тесто за пълнозърнест хляб- втасало в машината за хляб

Извадете втасалото тесто и го оформете на хляб върху кухненския плот, който предварително сте поръсили с брашно.

Оформеният пълнозърнест хляб

Оставете хляба да втаса до удвояване на обема. Това отнема поне 1 час. Изпечете го в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 55 минути.

втасалият пълнозърнест хляб

Извадете готовият хляб от тавата и го сложете на решетка, за да се охлади. Ако искате да стане с по- мека коричка отгоре го завийте с кърпа.

готовият пълнозърнест хляб

Да ви е вкусно!

Вашият коментар Отказ

Exit mobile version