Categories
Изделия от тесто

Тесто за питка в хлебопекарна

Хлебопекарната е мой незменим помощник в кухнята. Откакто взеха да ме болят ръцете и се появи проблема с измесването на тестото за питки на ръка я ползвам неизменно. Това тесто за питка в хлебопекарна не е подходяща рецепта за печене в нея. Рецептата е за традиционна питка, която трябва да се оформи, втаса и изпече във фурната.

Ползвам машината и за приготвяне на хляб – бял и пълнозърнест, които изпичам също във фурна. Хляба се получава чудесен по този начин.

Рецептите за истински хляб, пълнозърнест хляб и хляб с мляко съм публикувала в блога и можете да намерите в приложените линкове.

Не мога да ви гарантирам какъв ще бъде резултата, ако решите да пуснете пълен цикъл на хлебопекарната с месене, втасване и печене. Има възможност да бъде пълен провал и не ви препоръчвам да пробвате.

Предлагам ви рецептата за приготвяне на тесто за питка в хлебопекарна, която правя аз и смятам, че тестото се получава много сполучливо за оформяне и изпичане във фурна.

Рецепта за тесто за питка в хлебопекарна

Необходими продукти:

 • 1 кг брашно (приблизително)
 • 3 яйца (2 цели и един белтък, 1 жълтък се отделя за намазване на питка)
 • 2-3 супени лъжици олио (по желание)
 • 3 супени лъжици кисело мляко
 • 1 супена лъжица захар
 • 1 равна супена лъжица сол
 • 14 грама суха мая (2 пакетчета)
 • 400 мл прясно мляко

За намазване на питка:

 • 1 жълтък
 • 1 супена лъжица олио
 • 1 супена лъжица прясно мляко

Начин на приготвяне:

Рецепта за тесто за питка в хлебопекарна – видео в YouTube

Затоплете прясното мляко за малко в микровълновата или на котлона до температура, при която спокойно можете да бръкнете с пръст в него. Изсипете го в хлебопекарната. Добавете захарта, маята и киселото мляко. Сложете при течните съставки и олиото. Добавете две цели яйца на стайна температура. Отделете жълтъка от третото яйце в купичка и го разбийте с 1 лъжица прясно мляко и 1 супена лъжица олио и оставете настрани, за намазване на питката.

Върху течните съставки в хлебопекарната сипете брашното и отгоре сложете солта. Настройте хлебопекарната на режим тесто и я пуснете да измеси и втаса тестото.

Аз лично добавям 2/3 от брашното, пускам машината да меси и ако има нужда добавям останалото брашно постепенно. Количеството брашно не може да се фиксира точно, защото зависи от размера на яйцата и от качеството и вида на брашното, което ползвате.

Не забравяйте, че трябва да имате и брашно, с което да поръсвате плота и да разточвате вашето тесто за питка в хлебопекарна.

Цикълът на машината приключва след измесване и втасване на тестото за питката. При мен този цикъл е 1 час и 30 минути. 30 минути е месенето и 1 час втасване на тестото.

Извадете готовото тесто на набрашнен плот, измесете го леко и го разделете на необходимият брой топчета с желаната от вас големина. Големината и броят на топчетата зависят от начинът, по който сте решили да оформите вашата питка.

При мен това количество тесто е достатъчно за оформяне на питка в тава с размер 30-32см.

След оформяне на питката я оставете да втаса поне до удвояване на обема, намажете я с отделеният жълтък, който сте разбили с 1 лъжица олио и 1 лъжица прясно мляко и я изпечете на 180 градуса за около 50 минути.

Тази рецепта (продукти) e за приготвяне на тесто с приблизително тегло 1.5 килограма – подходящо количество за изпичане на питка в тава с диаметър 30-32 см. Аз ще го ползвам за представяне на идеи за оформяне на две по-малки питки, първата – питка цвете:

Оформяне на питка цвете в тава с диаметър 26 см.
Готовата питка цвете
Готовата питка цвете

Втората – питка венец, по-малка за изпичане във форма за кекс с размер 25 см, но е по- подходящо да се оформи в по- малка тавичка:

Видео за оформянето на питка венец.
Питка венец, изпечена във форма за кекс
Питката венец, изпечена във форма за кекс.

За оформянето на двете питки ще публикувам втора и трета част на видеото в YouTube (линка по-горе).

Да ви е вкусно!

Вашият коментар