Categories
Изделия от тесто

Козуначено тесто в хлебопекарна

За изпълнението на тази рецепта (с това количество продукти) за козуначено тесто в хлебопекарна ви трябва машина за хляб за 1,5кг тесто и с две бъркалки. Иначе няма да може да омеси тестото и след втасването ще излезе от машината. Рецептата е за хора, които нямат време за месене или пък нямат опит в месенето, а обичат да хапват домашен козунак и козуначени кифлички. Това е най- мързеливият начин за приготвяне на козуначено тесто:)

Ако правите козунак, то с тази доза излизат 1 голям и един малък козунак. Аз ги пека в тава с диаметър 28см и в правоъгълна кексова форма.

Когато реша да правя козуначени кифлички, разделям тестото на 6 топки и с 4 от тях пека 32 броя кифлички, а с останалите 3 топки правя един козунак в кексова форма или козуначено руло със сладко или течен шоколад,

Ако машината ви е от малките, то можете да направите дозата на половина.

Никога не съм пекла тази рецепта в машината за хляб (не мога да я нарека „козунак в хлебопекарна“) директно и не мога да гарантирам за резултата, ако решите да опечете козунака в нея. Най- вероятно няма да може да се опече добре.

Кратко видео за приготвянето на това козуначено тесто

Рецепта за козуначено тесто в хлебопекарна

Необходими продукти:

  • 4 яйца за тестото Ако са от малките, то сложете 1 яйце допълнително)
  • 1-2 ванилии или ванилена захар
  • кората на 1 лимон
  • 16 супени лъжици захар
  • 2 пакетчета суха мая по 7 грама
  • 200 мл олио или разтопено масло
  • 250 мл прясно мляко
  • 1 супена лъжица ром
  • около 1кг брашно

Начин на приготвяне:

Пригответе продуктите за козуначено тесто в хлебопекарна. Трябва да са на стайна температура.

продукти за козуначено тесто в хлебопекарна
продукти за козуначено тесто в хлебопекарна

Разтворете маята в затопленото мляко, добавете 1 лъжица захар и 2-3 супени лъжици брашно и оставете да се активира за около 10-15 минути. Съветвам ви това да стане в по-дълбок съд, защото обемът се увеличава доста.

активираната мая за козуначено тесто в хлебопекарна
активираната мая за козуначено тесто в хлебопекарна

В голяма купа разбийте много добре яйцата (да не са от хладилник) със захарта, добавете олиото/ маслото, лимоновата кора, рома и ванилиите. Добавете към яйчената смес и активираната мая.

Сипете яйчената смес в съда на хебопекарната . Отгоре сложете добре пресятото брашно и леко разбъркайте с лъжица, за да помогнете за стартиране на процеса на месене. Пуснете машината на режим тесто. Програмата е за 1 час и 30 минути, което включва месене и втасване.

Сложете почти всичкото брашно и вижте как се получава тестото. Ако се маже по дъното на съда, то добавете още малко брашно. Оставете машината да омеси тестото до усвояването на допълнителното брашно и ако е необходимо, то добавете още. Тестото трябва да се отделя от стените и дъното на съда на машината, но същевременно да бъде меко и еластично. В края на цикъла тя ще е омесила тестото и то ще е втасало в нея за първи път.

втасалото козуначено тесто в хлебопекарна
втасалото козуначено тесто в хлебопекарна

Извадете готовото тесто от машината и го разделете на топки, с които можете да оформите козунаци или козуначени кифлички.

Доброто тесто за козунак и козуначени кифлички има балончета, когато е омесено както трябва.

готовото за оформяне козуначено тесто в хлебопекарна
готовото за оформяне козуначено тесто в хлебопекарна

От баба ми и майка ми знам, че то не се точи, а се разпъва с ръце и при оформяне на козунак се усуква.

кратко видео на козунака, който направих с част от тестото
Кратко видео на козуначените кифлички, които направих с това тесто

Да ви е вкусно!

Вашият коментар