Categories
Торти и сладкиши

Сладолед без захар

Сладолед без захар и с различни видове плодове приготвям за моя близка от време на време, както и за семейството ми. Целта в семейството е да намалим калориите в горещото време. Не на последно място през лятото е хубаво и да понамалим килограмите, за да не казват хората на морето „Спасете кита!“. Пък и както казва съпругът ми- един дебел в семейството стига, а вие се мъчите да ме настигнете:)

Днес синът ми няколко пъти хлопна вратата на фризера и с голямо разочарование ми каза „Пак няма сладолед.“ А той е голям любител на сладоледа и заради него приготвям сладолед Страчатела, сладоледена торта, шоколадов сладолед, сладолед с малини или бананов сладолед. Даже си има специална лъжица за сладолед, която му донесоха от Италия:)

Е, не ми костваше много време. Сега е периодът на малините и в градината има много, а във фризера имам замразени. В хладилника имах и две сметани с висока масленост. За 10 минути го разбърках и след няколко часа гледах доволната му физиономия.

Рецептата е проста, пълна импровизация, с малко продукти и я приготвих с каквото имам. Крайният резултат е много вкусен и подходящ за всички.

Рецепта за сладолед без захар

Необходими продукти:

  • 400мл сладкарска сметана без захар с висока масленост (моята беше с 30% в разфасовки по 200мл)
  • 300 грама замразени малини
  • стевия или подсладител, с какъвто разполагате (слага се според упътването и според вашия вкус. Аз сложих 3 супени лъжици стевия)
  • 1 супена лъжица ром (може и без него)

Начин на приготвяне:

Сложете замразените малини в блендер и ги блендирайте до получаване на гладка каша. Към нея добавете подсладителя по ваш вкус и рома.

Сладолед без захар- блендираните замразени малини

В купата, в която ще замразявате вашият сладолед без захар разбийте сметаната до сгъстяване. Хубаво е тя да бъде от хладилника.

Сладолед без захар- разбитата сметана

Добавете към сметаната малините и разбъркайте добре с миксера.

Сладолед без захар- смесване на малинова смес със сметана

Оставете във фризера за няколко часа, за да се стегне вашият сладолед без захар.

Понеже в сладоледа няма яйца и мляко е хубаво да го извадите за известно време в хладилника (около 35 минути), за да се разпусне малко и по- лесно да го сервирате. Този сладолед се стяга повече от стандартния домашен сладолед.

Готовият сладолед без захар

После си сервирайте една голяма порция и си я хапнете без угризения:) Ако обичате плодове си направете мелба.

Да ви е вкусно!

Вашият коментар Отказ

Exit mobile version