Categories
Изделия от тесто

Питка със сирене

Тази питка със сирене направих за рождения ден на един много близък наш приятел. Преди време правих за годишнина на съпругата му и те толкова много харесаха питката с масло, че реших да го изненадам и него.

Обожавам да меся тесто. Месенето ми доставя огромно удоволствие. С него релаксирам и при оформянето на питките си развихрям въображението.

Рецептите ми за тесто за питка са почти еднакви като съставки, но всеки път променям пропорциите на продуктите и се получава различно като консистенция тесто.

Този път питката стана не много красива на вид, но уникално вкусна и пухкава. Вкусът компенсира липсата на добра визия:)

Рецепта за питка със сирене и масло

Необходими продукти:

  • 3 яйца (2 за тестото и 1 за намазване на питката)
  • 200 грама кисело мляко
  • 200мл прясно мляко
  • 3 супени лъжици олио
  • 1 пакетче суха мая
  • около 800 грама брашно
  • 1 равна супена лъжица сол
  • 1 супена лъжица захар
  • 300 грама сирене
  • 80 грама краве масло за мазане между платките

Начин на приготвяне:

В дълбока купа пресейте брашното и направете кладенче. Сипете в него киселото мляко, двете яйца и затопленото прясно мляко. Добавете и маята. Солта поръсете отстрани на брашното. Замесете меко и нелепнещо тесто.

С посочените продукти можете да замесите и тестото в машина за хляб, като отдолу сложите течните съставки и яйцата, маята и захарта, а отгоре изсипете брашното и най отгоре сложите солта. Подобна рецепта за месене в машина за хляб можете да видите и във видеото по- долу.

Оставете тестото да втаса до усвояване на обема и го разделете на топки- 7 по- големи, 7 по- малки, като едно е за центъра.

Питка със сирене 1

Маслото трябва да се извади предварително от хладилника, за да омекне добре и да е лесно за мазане.

Върху набрашнена повърхност разточете по- големите топчета на кръг около 20см и дебелина около половин сантиметър. Срежете кръга до центъра от едната страна, намажете го с масло, поръсете го със сирене и навийте на фуния.

Питка със сирене 2
оформяне на фунийките за питката
оформяне на фунийките за питката

Получените 7 фунийки наредете по периферията на тавата.

оформяне на питка със сирене
оформяне на питка със сирене

После постъпете по същия начин с малките топчета и ги подредете в центъра на тавата, като леко ги застъпвате с по- големите фунийки.

За центъра разточете на дълга елипса последното топче, срежете я на 3 равни ленти, но не до края. Намажете с масло и сплетете на плитка. Поръсете със сирене и завийте на руло. По този начин ще получите розичката в центъра.

Питка със сирене 3

Оставете питката да втаса до удвояване на обема. Намажете я с с разбито яйце.

втасалата питка със сирене
втасалата питка със сирене

Изпечете вашата питка със сирене на 180 градуса за около 50-55 минути.

изпечената питка със сирене
изпечената питка със сирене

Друг начин за оформяне на питки можете да видите тук, като в линка има и няколко видеа. Един от начините за оформяне е във видеото по- долу.

Да ви е вкусно!

Вашият коментар