Categories
Други теми

Пътуване до Индия

Пътуване до Индия– това беше награда за спечелено търговско състезние преди почти 9 години. Цялото преживяване беше за 7 дни в 5 звездни хотели с осигурен транспорт и храна в проверени места.

Идеята за посещение на Златният триъгълник- Делхи, Агра и Джайпур ми се стори много вълнуваща и дадох всичко от себе си, за да спечеля тази награда. Да видя едно от чудесата на света Тадж махал беше вълнуващо.

Е, в един прекрасен ден получих по електронната поща мейл от шефа ми, с който ме уведомяяваше за спечелената награда, за датите на пътуване и необходимите документи, които трябва да си приготвя.

Инструкциите от туроператора малко ме притесниха по отношение на средствата за дизенфекция, лекарствата срещу диария и другите предпазни средства, ама кой не е готов за приключение и за пътувне в нова дестинация. Да се срещнеш с нова култура, с други обичаи и нрави, да видиш хора, които изповядват ралични религии и имат коренно различен манталитет.

Приключението стартира с полет до Истанбул, от там полет до Делхи и пристигането на летището в Делхи в много късен час. Следващият ден приключението продължи с много пътуване с автобус, ужасен трафик и разглеждане на забележителностите там.

Установих, че няма нищо общо с пътуванията по дестинациите из Европа, например Флоренция, но преживяването си заслужаваше.

Имайте си едно на ум с хигиената и с храната. Ако не обичате люто и стомаха ви не може да го понесе- пригответе се да хапвате от техния хляб и ориз. Ако обичате люта храна- това е вашата дестинация:)

Стандартния бакшиш е 1 долар и се очаква да го датете навсякъде. Индийците са супер непринудени, любопитни и невъзпитани. Ако сте бял и с с други черти от техните….не се учудвайте, ако ви пипат, снимат се с вас без разрешение или ви дърпат и се пазарят с вас, за да си купите нещо. Пазарете се за всяка покупка, защото цената може да падне много- от 100 долара на 10, например.

Не се отделяйте от групата никога! Опасно е!

Пътуване до Индия- забележителности

Вратата на Индия (India Gate) се намира в Ню Делхи. Триумфална арка, издигната в чест на войниците на Британска Индия, загинали по време на афганистанските войни и Първата световна война. По стените на мемориала а изписани техните имена. Разположена е в красив мемориален парк на най-представителния булевард на Делхи – Раджпатх (кралският път).

Пътуване до Индия 1
Пътуване до Индия- Вратата на Индия

Гробницата на Хумаюн е мавзолей на моголския император Хумаюн и е разположена в източната част на Делхи. Строежа е стартиран през 1562 по инициатива на неговата вдовица.

Пътуване со Индия- Гробниицата на Хумаюн
Пътуване со Индия- Гробниицата на Хумаюн

Кутаб минар 1193-1368- най- високото тухлено минаре 72,6м. Комплексът Кутаб е в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.

Пътуване со Индия- Кютаб минар
Пътуване со Индия- Кютаб минар

Недостроеното минаре Алай-минар с основа 28 кв.м. Идеята е била да бъде по-голямо от Кутаб минар, чиято основа е 14кв.м

Пътуване до Индия 2

Храма на лотоса– 1978-1986 – основен храм на бахайската вяра.

Пътуване со Индия- Храма на Лотуса
Пътуване со Индия- Храма на Лотуса

Пътуване до Индия, Щата Утар Прадеш- Агра също беше доста дълго с автобуса. Екскурзовода ни от местната агенция ни обясни, че отиваме в малък град, малко по- мръсен, но със страхотни гледки. Е, не беше малко по- мръсен, а извън забелжителностите беше ужасяващо.

Най- вълнуващото преживяване в Агра беше посещението на Тадж Махал.

Пътуване до Индия- Тадж Махал
Пътуване до Индия- Тадж Махал

Гробницата е построена от Шах Джахан, за да почете паметта и покаже любовта си към любимата жена Мутмаз Махал, която починала при раждането на 14-то им дете. Цялата гробница е изградена от бял мрамор и ускрасена с полускъпоценни камъни и флорални мотиви.

От двете страни на мавзолея Тадж Махал са разположени две еднакви сгради от червен пясъчник. Западната е действаща джамия, а източната, известна като Длсауаб (отговор) не гледа към Мека и не може да се използва за молитви.

Пътуване со Индия- Тадж Махал
Пътуване до Индия- Тадж Махал

В строителството на мавзолея са участвали над 20000 човека. Гробницата е строена 20 години. Строежът е стартирал 1631 и е завършен 1651 година.

Градината (Чар багх) на комплекса, дълга и широка по 300 метра, символизира мюсюлманския рай, в който според Корана текат четири реки – от вода, мляко, вино и чист мед. Днешната градина е бледо подобие на оригиналната, която е била разделена от водни канали на 4 части с по 16 цветни лехи във всяка част, с 400 различни растения във всяка леха. Дърветата са били кипариси (символ на смъртта) и плодни дръвчета (символ на живота).

Скоро след завършването на мавзолея, Шах Джахан е бил арестуван и затворен от собствения му син Аурангзеб в Червената крепост, а синът му след това се настанява на императорското място.
Шах Джахан прекарва остатъка от живота си там и през малко прозорче в стената виждал Тадж Махал. В крайна сметка след смъртта му, тленните му останки са положени до тези на любимата му в Тадж Махал.

Величествените кули- бастиони, крепостни стени и порти на Агра Форт символизирали могъществото на император Акбар. Шах Джахан, който построил Тадж Махал, построил и много от основните сгради вътре в пределите на крепостта. Тя била издигната по протежението на река Ямуна и се простирала на площ с дължина от 2,5 км.. Включвала крепостна стена от червен пясъчник и няколко постройки вътре. Стената има два входа – Портата от Делхи и от Амар Сингх. Днес в крепостта може да се влезе само през втория вход.

Една част от Агра Форт се използва и до днес от индийската армия и не е достъпна за публични посещения. Останалата е отворена за туристи и дава възможност на гостите на Агра да се потопят в живота на Моголите от 16 век.

Пътуване до Индия 3

Мраморният дворец (Хаз Махал) – е построен от Шах Джахан по време на неговото царуване във вътрешността на Крепостта на Агра (Форта на Агра). Шедьовър на архитектурата с мраморни инкрустации с разноцветни минерали. От терасите на двореца се разкрива панорами към града и мавзолея Тадж Махал.

Пътуване до Индия 4

Пътуване до Индия и град Джайпур, който е столицата на щата Раджастан беше дълго, макар и на не много разстояние от Агра. Джайпур е наричан още „розовият град“ заради розовият цвят на постройките там. Води се един от малките градове в Индия. Населението е малко над 3 милиона човека.

Интересни места в Джайпур са:

Хава Махал или Дворецът на ветровете, където жените от харема на владетеля гледали през прозорците на двореца какво се случва по улиците по време на събития и празненства. Дворецът има 953 малки прозореца с решетки.

Пътуване до Индия 5

Водният дворец, на който 3-4 от етажите се намират под водата. Построен през 18 век за лятна резиденция на владетелите. Етажите са останали под водата, за да се изгради язовира и да спаси населението от сушата. Можете да се насладите на гледката само от разстояние.

Пътуване до Индия 6

Дворецът на владетеля на Джайпур. Там живее кралят, който наследил престола от дядо си на едва 14 годишна възраст.

Пътуване до Индия 7

Градският дворец

Пътуване до Индия 8

Джантар Мантар– древна обсерватория с 13 астрономически уреда. Построена през 1727-1734 година. Тук се намира най- големият слънчев часовник на света.

Пътуване до Индия 9
Пътуване до Индия 10
Пътуване до Индия 11

Форт Амбър

Форт Амбър е на около 11км от Джайпур и се намира на висок хълм. Построен е пре 16 век и заобиколен от стена от всички страни.

Атракцията е, че до форта се стига на гърба на слон. Ужасяващото е, че водачите на слоновете ги бият, за да вървят по- бързо нагоре и надолу, за да качат максимален брой хора, защото по традиция се дава по 1 долар бакшиш на водача на слона. Горките животни…колко бой изядоха.. А иначе е стръмно и разстоянието е колкото да се разминат 2 слона.

Пътуване до Индия 12
Пътуване до Индия 13

Пътуване до Индия- интересно и предизвикателно приключение. Много хора ми казаха „Или се влюбваш в Индия или си ужасен и няма да се върнеш в тази страна.“ Аз лично не успях да се влюбя. Хигиената е ужасна, хората не са типа, който ми харесва и бих се върнала, ако някой ме спусне с хелипопер до забележителностите и после ме върне обратно.

Вашият коментар