Categories
Други теми

Пътуване до Индия

Пътуване до Индия– това беше награда за спечелено търговско състезние преди почти 9 години. Цялото преживяване беше за 7 дни в 5 звездни хотели с осигурен транспорт и храна в проверени места.

Идеята за посещение на Златният триъгълник- Делхи, Агра и Джайпур ми се стори много вълнуваща и дадох всичко от себе си, за да спечеля тази награда. Да видя едно от чудесата на света Тадж махал беше вълнуващо.

Е, в един прекрасен ден получих по електронната поща мейл от шефа ми, с който ме уведомяяваше за спечелената награда, за датите на пътуване и необходимите документи, които трябва да си приготвя.

Инструкциите от туроператора малко ме притесниха по отношение на средствата за дизенфекция, лекарствата срещу диария и другите предпазни средства, ама кой не е готов за приключение и за пътувне в нова дестинация. Да се срещнеш с нова култура, с други обичаи и нрави, да видиш хора, които изповядват ралични религии и имат коренно различен манталитет.

Приключението стартира с полет до Истанбул, от там полет до Делхи и пристигането на летището в Делхи в много късен час. Следващият ден приключението продължи с много пътуване с автобус, ужасен трафик и разглеждане на забележителностите там.

Установих, че няма нищо общо с пътуванията по дестинациите из Европа, например Флоренция, но преживяването си заслужаваше.

Имайте си едно на ум с хигиената и с храната. Ако не обичате люто и стомаха ви не може да го понесе- пригответе се да хапвате от техния хляб и ориз. Ако обичате люта храна- това е вашата дестинация:)

Стандартния бакшиш е 1 долар и се очаква да го датете навсякъде. Индийците са супер непринудени, любопитни и невъзпитани. Ако сте бял и с с други черти от техните….не се учудвайте, ако ви пипат, снимат се с вас без разрешение или ви дърпат и се пазарят с вас, за да си купите нещо. Пазарете се за всяка покупка, защото цената може да падне много- от 100 долара на 10, например.

Не се отделяйте от групата никога! Опасно е!

Пътуване до Индия- забележителности

Вратата на Индия (India Gate) се намира в Ню Делхи. Триумфална арка, издигната в чест на войниците на Британска Индия, загинали по време на афганистанските войни и Първата световна война. По стените на мемориала а изписани техните имена. Разположена е в красив мемориален парк на най-представителния булевард на Делхи – Раджпатх (кралският път).

Пътуване до Индия- Вратата на Индия

Гробницата на Хумаюн е мавзолей на моголския император Хумаюн и е разположена в източната част на Делхи. Строежа е стартиран през 1562 по инициатива на неговата вдовица.

Пътуване со Индия- Гробниицата на Хумаюн

Кутаб минар 1193-1368- най- високото тухлено минаре 72,6м. Комплексът Кутаб е в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.

Пътуване со Индия- Кютаб минар

Недостроеното минаре Алай-минар с основа 28 кв.м. Идеята е била да бъде по-голямо от Кутаб минар, чиято основа е 14кв.м

Храма на лотоса– 1978-1986 – основен храм на бахайската вяра.

Пътуване со Индия- Храма на Лотуса

Пътуване до Индия, Щата Утар Прадеш- Агра също беше доста дълго с автобуса. Екскурзовода ни от местната агенция ни обясни, че отиваме в малък град, малко по- мръсен, но със страхотни гледки. Е, не беше малко по- мръсен, а извън забелжителностите беше ужасяващо.

Най- вълнуващото преживяване в Агра беше посещението на Тадж Махал.

Пътуване до Индия- Тадж Махал

Гробницата е построена от Шах Джахан, за да почете паметта и покаже любовта си към любимата жена Мутмаз Махал, която починала при раждането на 14-то им дете. Цялата гробница е изградена от бял мрамор и ускрасена с полускъпоценни камъни и флорални мотиви.

От двете страни на мавзолея Тадж Махал са разположени две еднакви сгради от червен пясъчник. Западната е действаща джамия, а източната, известна като Длсауаб (отговор) не гледа към Мека и не може да се използва за молитви.

Пътуване до Индия- Тадж Махал

В строителството на мавзолея са участвали над 20000 човека. Гробницата е строена 20 години. Строежът е стартирал 1631 и е завършен 1651 година.

Градината (Чар багх) на комплекса, дълга и широка по 300 метра, символизира мюсюлманския рай, в който според Корана текат четири реки – от вода, мляко, вино и чист мед. Днешната градина е бледо подобие на оригиналната, която е била разделена от водни канали на 4 части с по 16 цветни лехи във всяка част, с 400 различни растения във всяка леха. Дърветата са били кипариси (символ на смъртта) и плодни дръвчета (символ на живота).

Скоро след завършването на мавзолея, Шах Джахан е бил арестуван и затворен от собствения му син Аурангзеб в Червената крепост, а синът му след това се настанява на императорското място.
Шах Джахан прекарва остатъка от живота си там и през малко прозорче в стената виждал Тадж Махал. В крайна сметка след смъртта му, тленните му останки са положени до тези на любимата му в Тадж Махал.

Величествените кули- бастиони, крепостни стени и порти на Агра Форт символизирали могъществото на император Акбар. Шах Джахан, който построил Тадж Махал, построил и много от основните сгради вътре в пределите на крепостта. Тя била издигната по протежението на река Ямуна и се простирала на площ с дължина от 2,5 км.. Включвала крепостна стена от червен пясъчник и няколко постройки вътре. Стената има два входа – Портата от Делхи и от Амар Сингх. Днес в крепостта може да се влезе само през втория вход.

Една част от Агра Форт се използва и до днес от индийската армия и не е достъпна за публични посещения. Останалата е отворена за туристи и дава възможност на гостите на Агра да се потопят в живота на Моголите от 16 век.

Мраморният дворец (Хаз Махал) – е построен от Шах Джахан по време на неговото царуване във вътрешността на Крепостта на Агра (Форта на Агра). Шедьовър на архитектурата с мраморни инкрустации с разноцветни минерали. От терасите на двореца се разкрива панорами към града и мавзолея Тадж Махал.

Пътуване до Индия и град Джайпур, който е столицата на щата Раджастан беше дълго, макар и на не много разстояние от Агра. Джайпур е наричан още „розовият град“ заради розовият цвят на постройките там. Води се един от малките градове в Индия. Населението е малко над 3 милиона човека.

Интересни места в Джайпур са:

Хава Махал или Дворецът на ветровете, където жените от харема на владетеля гледали през прозорците на двореца какво се случва по улиците по време на събития и празненства. Дворецът има 953 малки прозореца с решетки.

Водният дворец, на който 3-4 от етажите се намират под водата. Построен през 18 век за лятна резиденция на владетелите. Етажите са останали под водата, за да се изгради язовира и да спаси населението от сушата. Можете да се насладите на гледката само от разстояние.

Дворецът на владетеля на Джайпур. Там живее кралят, който наследил престола от дядо си на едва 14 годишна възраст.

Градският дворец

Джантар Мантар– древна обсерватория с 13 астрономически уреда. Построена през 1727-1734 година. Тук се намира най- големият слънчев часовник на света.

Форт Амбър

Форт Амбър е на около 11км от Джайпур и се намира на висок хълм. Построен е пре 16 век и заобиколен от стена от всички страни.

Атракцията е, че до форта се стига на гърба на слон. Ужасяващото е, че водачите на слоновете ги бият, за да вървят по- бързо нагоре и надолу, за да качат максимален брой хора, защото по традиция се дава по 1 долар бакшиш на водача на слона. Горките животни…колко бой изядоха.. А иначе е стръмно и разстоянието е колкото да се разминат 2 слона.

Пътуване до Индия- интересно и предизвикателно приключение. Много хора ми казаха „Или се влюбваш в Индия или си ужасен и няма да се върнеш в тази страна.“ Аз лично не успях да се влюбя. Хигиената е ужасна, хората не са типа, който ми харесва и бих се върнала, ако някой ме спусне с хелипопер до забележителностите и после ме върне обратно.

Вашият коментар Отказ

Exit mobile version