Categories
Хубавини за зимата

Желе от дюли

Обикновено желе от дюли ми правеше и даваше моята свекърва. Тя е гoляма майсторка в приготвянето му и в Стара Загора го наричат пелте. Сега, когато няма откъде да вземе дюли и се налага да купува, се спасявам сама:)

Дюли

Тази година едни приятели ми набраха дюли от тяхната градина и се сдобих с цяла торба от този вкусен и ароматен плод. С тях направих компот, но за да бъде безотпадна технологията, реших с корите и сърцевините да направя желе. В сърцевината на дюлите се съдържа най- голямото количество пектин, който помага за получаване на желето.

Плодът на дюлята съдържа голямо количество пектин, витамин С, витамин В3, магнезий, калций… Сиропът от парченца дюли се ползва за успокояване на кашлица и лечение при възпаление на дихателните пътища.

Наред със сладкото от ягоди, сладкото от малини и сладкото от смокини, желето от дюли ни е любима добавка към палачинките и мекиците. Естествено, заложих на изпитаната рецепта на свекърва ми, като единственото нещо, което промених е, че намалих количеството захар.

Рецепта за желе от дюли

Необходими продукти:

  • корите и сърцевините на 10-на дюли
  • 3л вода
  • 1,5кг захар
  • 1 чаена лъжичка лимонтузо или 1 супена лъжица сок от лимон

Начин на приготвяне:

Обелете и нарежете дюлите и с тях си сварете компот. Корите и сърцевината на дюлите сложете в дълбока и широка тенджера. Налейте вода, за да ги покрие добре и ги сложете на котлона да се сварят.

Продуктите за желе от дюли

Когато водата кипне, намалете котлона и оставете да къкрят на средна степен за около 45-50 минути. Това е основата за вашето желе от дюли. Колкото повече време се варят изрезките, толкова повече пектин ще се отдели и той ще помогне за сгъстяването на желето. Освен това при по- дълго варене се получава по- хубав червеникав цвят на желето.

Прецедете получената течност и я измерете. На 1 литър течност се добавя поне 800 грама захар. Свекърва ми го прави в съотношение 1:1.

Желе от дюли- прецеждане на сварените сърцевини от дюлите

Върнете прецедената течност за вашето желе от дюли в чиста тенджера, добавете захарта и варете на средна температура на котлона, докато се сгъсти.

Желе от дюли- сгъстяване

Аз тествах готовността на желето, като капвах върху порцеланова чинийка и капката не се разтичаше. Друг вариант е да сложите малко в чинийката и като изстине и се мине с пръст през желето, то да остава пътечка, а не да се събира.

Накрая на варенето добавете чаена лъжичка лимонтузо или 1 супена лъжица лимонов сок.

Готовото желе от дюли напълнете в малки бурканчета, докато е още горещо. Затворете бурканчетата и ги обърнете върху капачките, за да се вакуумират.

Готовото желе от дюли

Аз нямах достатъчно малки бурканчета и част от желето отиде в 2 по- големи буркана. Иначе от посочената доза излизат 7-8 малки бурканчета, които с достатъчни за зимата.

Да ви е вкусно!

Вашият коментар Отказ

Exit mobile version