Categories
Хубавини за зимата

Желе от дюли

Обикновено желе от дюли ми правеше и даваше моята свекърва. Тя е гoляма майсторка в приготвянето му и в Стара Загора го наричат пелте. Сега, когато няма откъде да вземе дюли и се налага да купува, се спасявам сама:)

Желе от дюли 1
Дюли

Тази година едни приятели ми набраха дюли от тяхната градина и се сдобих с цяла торба от този вкусен и ароматен плод. С тях направих компот, но за да бъде безотпадна технологията, реших с корите и сърцевините да направя желе. В сърцевината на дюлите се съдържа най- голямото количество пектин, който помага за получаване на желето.

Плодът на дюлята съдържа голямо количество пектин, витамин С, витамин В3, магнезий, калций… Сиропът от парченца дюли се ползва за успокояване на кашлица и лечение при възпаление на дихателните пътища.

Наред със сладкото от ягоди, сладкото от малини и сладкото от смокини, желето от дюли ни е любима добавка към палачинките и мекиците. Естествено, заложих на изпитаната рецепта на свекърва ми, като единственото нещо, което промених е, че намалих количеството захар.

Рецепта за желе от дюли

Необходими продукти:

 • корите и сърцевините на 10-на дюли
 • 3л вода
 • 1,5кг захар
 • 1 чаена лъжичка лимонтузо или 1 супена лъжица сок от лимон

Начин на приготвяне:

Обелете и нарежете дюлите и с тях си сварете компот. Корите и сърцевината на дюлите сложете в дълбока и широка тенджера. Налейте вода, за да ги покрие добре и ги сложете на котлона да се сварят.

Желе от дюли 2
Продуктите за желе от дюли

Когато водата кипне, намалете котлона и оставете да къкрят на средна степен за около 45-50 минути. Това е основата за вашето желе от дюли. Колкото повече време се варят изрезките, толкова повече пектин ще се отдели и той ще помогне за сгъстяването на желето. Освен това при по- дълго варене се получава по- хубав червеникав цвят на желето.

Желе от дюли 3

Прецедете получената течност и я измерете. На 1 литър течност се добавя поне 800 грама захар. Свекърва ми го прави в съотношение 1:1.

Желе от дюли 4
Желе от дюли- прецеждане на сварените сърцевини от дюлите

Върнете прецедената течност за вашето желе от дюли в чиста тенджера, добавете захарта и варете на средна температура на котлона, докато се сгъсти.

Желе от дюли 5
Желе от дюли- сгъстяване

Аз тествах готовността на желето, като капвах върху порцеланова чинийка и капката не се разтичаше. Друг вариант е да сложите малко в чинийката и като изстине и се мине с пръст през желето, то да остава пътечка, а не да се събира.

Накрая на варенето добавете чаена лъжичка лимонтузо или 1 супена лъжица лимонов сок.

Готовото желе от дюли напълнете в малки бурканчета, докато е още горещо. Затворете бурканчетата и ги обърнете върху капачките, за да се вакуумират.

Желе от дюли 6
Готовото желе от дюли

Аз нямах достатъчно малки бурканчета и част от желето отиде в 2 по- големи буркана. Иначе от посочената доза излизат 7-8 малки бурканчета, които с достатъчни за зимата.

Да ви е вкусно!

Categories
Хубавини за зимата

Сироп от ягоди

В двора имаме целогодишни ягоди. Не мога да си позволя да се развалят близо 3 килограма ароматни домашни плодове и направих сироп от ягоди. В момента са по- дребнички, но все още берем и то не малко.

От първата реколта направих една доза сироп от ягоди и сега с тези, които се застояха в хладилника реших да направя още една доза.

През зимата обичаме да си правим домашен сок, като си разреждаме сиропите, които съм направила. Предпочитаме да пием сокове, а газираните напитки ги консумираме рядко. Най-често, когато имаме гости.

Миналата година направих само сироп от малини, защото ягодите бяха малко и успях да напрвя само сладко от ягоди.

Сироп от ягоди- рецепта

Необходими продукти:

 • 2кг ягоди
 • 2 кг захар
 • 1 литър вода
 • 2 чаени лъжички лимонтузо или лимонов сок

Начин на приготвяне:

Измийте добре ягодите и ги почистете.

сироп от ягоди- ягодите от градината
ягоди за сироп от ягоди

Сложете ги в дълбок съд. Залейте ги с водата и захарта. Разбъркайте добре и сложете на котлона на средна температура да се сгъсти сиропа.

Добавете лимоновия сок или лимонтузото, когато сиропа е достигнал желаната гъстота.

сироп от ягоди
Готовия сироп от ягоди

Налейте сока в бутилки и ги обърнете върху капачките, за да се запечатат. Ако нямате подходящи бутилки, то можете да го налеете в буркани с винтови капачки докато е горещ. Затворете бурканите и ги обърнете върху капачките, за да се запечата добре.

сироп от ягоди- вече в бурканите
сироп от ягоди- вече в бурканите

Получава се сироп с висока концентрация, който можете да разреждате според вашия вкус.

Останалите ягоди в съда с малко от сиропа можете да досгъстите и да си направите сладко от ягоди. Е, не става с цвета на сладкото от ягоди, което се вари директно, но е не по- малко вкусно и с много плод. Все пак не трябва да изхвърляме хубавите домашни ягоди.

Да ви е вкусно!

Categories
Хубавини за зимата

Сладко от сини сливи

Сладко от сини сливи…ама не какви да е- прясно набрани от една овощна градина близо до нас. Вечерта ги поръчах на едно мило и младо семейство, а на сутринта ми бяха доставени. Прясно набрани, уникални на вид и вкус, а за цената- няма да коментирам. Нямам думи да им благодаря за отличната работа.

Това сладко от сини сливи е много важно, защото е част от козуначените рула и козуначените кифлички, които приготвям с голямо удоволствие.

Най- обикновеното пандишпаново руло става фантастично с него.

Не мога да пренебрегна сладкото от малини или това от ягоди, които приготвям с плодовете от нашата градина. С тези сладка приготвям сладкиш Дамски каприз, но сладкото от сини сливи ми е фаворит за някои сладкиши и десерти.

Рецепта за сладко от сини сливи

Необходими продукти за 1 доза:

 • 3 кг сини сливи
 • 1 кг захар
 • 4-5 листа индрише
 • 80мл оцет

Начин на приготвяне:

Измийте добре сините сливи.

Измитите сливи за сладко от сини сливи
Измитите сливи за сладко от сини сливи

Нарежете ги на 2 и махнете костилките. Поставете сливите в дълбока тава, в която ще печете вашето сладко от сини сливи.

Сладко от сини сливи- почистените сливи
почистените сини сливи

Посипете ги със захарта и сложете измитите листа от индрише при тях. Оставете сливите да постоят със захарта поне 4 часа, а най- добре- една нощ, за да си пуснат сока.

Сладко от сини сливи- почистените и нарязани сливи, които са посипани със захар
Сладко от сини сливи- почистените и нарязани сливи, които са посипани със захар

Изсипете в тавата при сливите и оцета, разбъркайте ги добре и сложете тавата във фурната, която сте загряли предварително на 200 градуса.

Сладко от сини сливи 7

Оставете вашето сладко във фурната за около 2 часа. Рабрърквайте сладкото от време на време и внимавайте да не изкипи.

Готовността на сладкото се проверява, като капнете малко от сока върху порцеланова чиния и капката не се разтича.

Сладко от сини сливи 8
Проверка на готовността на сладко от сини сливи

Другият начин за проверка е да се сложи малко от сладкото в чинията и да се мине с лъжица по средата и получената браздичка да не се затваря бързо. За посоченото от мен време- не става много гъсто, но и не е много рядко.

готовото сладко от сини сливи
готовото сладко от сини сливи

Готовото сладко от сини сливи се пълни в добре измити и затоплени бурканчета още горещо. Бурканчетата се затварят и веднага се обръщат върху капачката.

Когато бурканчетата изстинат се обръщат.

С полученото сладко можете да си направите вкусни козуначени кифлички или козуначено руло.

Видео за козуначеното тесто можете да видите в клипа по- долу:

Начинът на оформяне на козуначените кифлички е във видеото по- долу:

Козуначени кифлички

Да ви е вкусно!