Categories
Хубавини за зимата

Консерви с царевица

Консерви с царевица се ползват много в нашата кухня. С нея приготвям любимата салата с риба тон, италианската салата или пиле Жулиен. Не винаги има купени консерви със сладка царевица в шкафа, а съпругът ми градинарства усърдно вече от няколко години.

Миналата година направих 12 или 15 бурканчета и тази година реших да повторя. Приготвянето не е особено сложно, но роненето си е голяма играчка. Няма как да ви излъжа.

Рецепта за консерви с царевица

Необходими продукти за 12 бурканчета:

 • 15-16 кочана царевица
 • вода за варенето
 • 12 равни чаени лъжички сол (количеството сол зависи от размера на бурканчетата)
 • 12 супени лъжици захар (ако искате да е сладка)
 • Вода за бурканчетата

Начин на приготвяне:

Сложете царевицата с дълбока тенджера, покрийте я с вода и я сварете за около 20 минути.

консерви с царевица
Сварената царевица за консерви

Оставете я да се охлади и я наронете на зърна.

консерви с царевица
Наронената царевица за консерви

Напълнете бурканчетата с наронената царевица, напълнете ги с вода да я покрие и добавете солта. Ако искате да е сладка, като тази в консервите от магазина, то добавете и по 1 лъжица захар. Затворете буканчетата и ги стерилизирайте за около 15 минути.

консерви с царевица
Готовите консерви с царевица

Когато са готови ги извадете и ги обърнете върху капачките.

Готовите консерви с царевица можете да ползвате през зимата или, ако случайно ви останат- и в по- късен етап.

Да ви е вкусно!

Categories
Хубавини за зимата

Малиново вино

Тази година пак имаше много малини в градината. Правих сладко от малини, сироп от малини, сложихме малини и за ликьор. Една голяма част хапнахме, а част от тях замразих за торти и сладкиши през зимата. И така съпругът ми реши да направи и малиново вино.

Съпругът:

Започнах да правя вино преди 4-5 години – аджамия съм, както би казала майка ми. За моя изненада и щастие, с късмета на начинаещият първото ми вино (червено, мерло) се получи повече от прилично.

Съпругата ми и особено аз не обичаме сладки вина. В къщи на почит са сухите вина. Захар във виното е равно на престъпление, а аз … спазвам законите. Това, що се отнася до виното налага рискове – веднъж гроздето, което купих бе с ниска захарност и без захар „виното“ стана бистро, ароматно, но ….. блудкаво и с алкохолен градус около 9. Наложи се да се го „ъпгрейдвам“ до ракия.

Тази година се наложи се да сменя дрождите и да сгазя законите – за мой ужас се оказа, че активацията на новите дрожди по рецепта изисква добавяне на захар – цели 2 супени лъжици. Първият път е най-трудно.

Рецепта за малиново вино

Необходими продукти:

 • 2 кг малини
 • 2 л вода
 • 1кг захар

Начнн на приготвяне:

Смесете малините, 700гр захар и 1,7л от водата в дълбок съд за ферментация, който поставете на топло и тъмно място. В съда трябва да оставите достатъчно празно място, защото от ферментацията течността увеличава обема си и може да изкипи.

Захлупете буркана с гумена ръкавица с няколко дупки по нея. Всеки ден разклащайте съда. Първата ферментация трае около 10 дни. Готово е, когато ръкавицата, която играе ролята на воден капан спадне.

Малиново вино
Малиново вино ферментация

Получената винена смес се слага в няколко пласта марля и се прецежда добре. Изстисква се, докато в марлята остане само сухо вещество, което се изхвърля. Получената течност се връща в съда.

Разделете останалата захар на 3 части. Смесете 1/3 (100гр в нашия случай) от нея с останалите 300мл вода и я разбъркайте добре. Сложете на котлона захарната смес за се затопли и захарта да се разтвори напълно. Оставете захарната смес да изстине напълно и я добавете към винената смес. Разклатете добре сместа за вашето малиново вино и поставете отново ръкавицата.

Оставете го да престои 4 дни и добавете още 100 грама захар. Този път захарта се разтваря в част от винената смес.

След още 3 дни добавете и последното количество захар. Сложете пак водния капан (ръкавицата) и оставете да престои още 4 дни.

Прецедете вашето вино с помощта на гъвкав маркуч, за да се махне утайката.

Малиново вино
Малинво вино

След още 2 дни повторете процедурата с маркуча, за да се махне и останалата утайка.

Налейте вашето малиново вино в бутилки, затворете ги и го сложете на тъмно и хладно място поне за 3-6 месеца, за да отлежи и да стане готово напълно.

Малиново вино
Малиново вино в бутилките

Наздраве!

Categories
Хубавини за зимата

Сироп от малини

Продължаваме да берем малини от двора. Времето е хубаво и малините си зреят. Направих сладко от малини, компот от малини, няколко торти с малини, а съпругът ми си направи експеримент с няколко килограма и сложи вино от малини. Замразих 7-8 пакета за торти и сладолед с малини, а последните количества реших да направя на сироп от малини.

Рецепта за сироп от малини

Необходими продукти:

 • 2кг малини
 • 2 кг захар
 • 1 литър вода
 • 2 чаени лъжички лимонтузо или лимонов сок

Начин на приготвяне:

Измийте добре малините.

сироп от малини
малини

Сложете ги в дълбок съд. Залейте ги с водата. Разбъркайте добре и сложете на котлона да кипне и за около 10 минути да се свари.

сироп от малини
сироп от малини – сваряване на малините

След това оставете да се охлади и прецедете течността през преса и фина марля. Сложете сместа за вашият сироп от малини на котлона, добавете захарта и варете на среден котлон до разтапяне на захарта и леко сгъстяване на сиропа. Добавете лимоновия сок или лимонтузото.

сироп от малини
Готовия сироп

Налейте сока в бутилки и ги обърнете върху капачките, за да се запечатат.

Получава се сироп с висока концентрация, който можете да разреждате според вашия вкус.