Categories
Хубавини за зимата

Малиново вино

Тази година пак имаше много малини в градината. Правих сладко от малини, сироп от малини, сложихме малини и за ликьор. Една голяма част хапнахме, а част от тях замразих за торти и сладкиши през зимата. И така съпругът ми реши да направи и малиново вино.

Съпругът:

Започнах да правя вино преди 4-5 години – аджамия съм, както би казала майка ми. За моя изненада и щастие, с късмета на начинаещият първото ми вино (червено, мерло) се получи повече от прилично.

Съпругата ми и особено аз не обичаме сладки вина. В къщи на почит са сухите вина. Захар във виното е равно на престъпление, а аз … спазвам законите. Това, що се отнася до виното налага рискове – веднъж гроздето, което купих бе с ниска захарност и без захар „виното“ стана бистро, ароматно, но ….. блудкаво и с алкохолен градус около 9. Наложи се да се го „ъпгрейдвам“ до ракия.

Тази година се наложи се да сменя дрождите и да сгазя законите – за мой ужас се оказа, че активацията на новите дрожди по рецепта изисква добавяне на захар – цели 2 супени лъжици. Първият път е най-трудно.

Рецепта за малиново вино

Необходими продукти:

 • 2 кг малини
 • 2 л вода
 • 1кг захар

Начнн на приготвяне:

Смесете малините, 700гр захар и 1,7л от водата в дълбок съд за ферментация, който поставете на топло и тъмно място. В съда трябва да оставите достатъчно празно място, защото от ферментацията течността увеличава обема си и може да изкипи.

Захлупете буркана с гумена ръкавица с няколко дупки по нея. Всеки ден разклащайте съда. Първата ферментация трае около 10 дни. Готово е, когато ръкавицата, която играе ролята на воден капан спадне.

Малиново вино
Малиново вино ферментация

Получената винена смес се слага в няколко пласта марля и се прецежда добре. Изстисква се, докато в марлята остане само сухо вещество, което се изхвърля. Получената течност се връща в съда.

Разделете останалата захар на 3 части. Смесете 1/3 (100гр в нашия случай) от нея с останалите 300мл вода и я разбъркайте добре. Сложете на котлона захарната смес за се затопли и захарта да се разтвори напълно. Оставете захарната смес да изстине напълно и я добавете към винената смес. Разклатете добре сместа за вашето малиново вино и поставете отново ръкавицата.

Оставете го да престои 4 дни и добавете още 100 грама захар. Този път захарта се разтваря в част от винената смес.

След още 3 дни добавете и последното количество захар. Сложете пак водния капан (ръкавицата) и оставете да престои още 4 дни.

Прецедете вашето вино с помощта на гъвкав маркуч, за да се махне утайката.

Малиново вино
Малинво вино

След още 2 дни повторете процедурата с маркуча, за да се махне и останалата утайка.

Налейте вашето малиново вино в бутилки, затворете ги и го сложете на тъмно и хладно място поне за 3-6 месеца, за да отлежи и да стане готово напълно.

Малиново вино
Малиново вино в бутилките

Наздраве!

Categories
Хубавини за зимата

Сироп от малини

Продължаваме да берем малини от двора. Времето е хубаво и малините си зреят. Направих сладко от малини, компот от малини, няколко торти с малини, а съпругът ми си направи експеримент с няколко килограма и сложи вино от малини. Замразих 7-8 пакета за торти и сладолед с малини, а последните количества реших да направя на сироп от малини.

Рецепта за сироп от малини

Необходими продукти:

 • 2кг малини
 • 2 кг захар
 • 1 литър вода
 • 2 чаени лъжички лимонтузо или лимонов сок

Начин на приготвяне:

Измийте добре малините.

сироп от малини
малини

Сложете ги в дълбок съд. Залейте ги с водата. Разбъркайте добре и сложете на котлона да кипне и за около 10 минути да се свари.

сироп от малини
сироп от малини – сваряване на малините

След това оставете да се охлади и прецедете течността през преса и фина марля. Сложете сместа за вашият сироп от малини на котлона, добавете захарта и варете на среден котлон до разтапяне на захарта и леко сгъстяване на сиропа. Добавете лимоновия сок или лимонтузото.

сироп от малини
Готовия сироп

Налейте сока в бутилки и ги обърнете върху капачките, за да се запечатат.

Получава се сироп с висока концентрация, който можете да разреждате според вашия вкус.

Categories
Хубавини за зимата Коктейли

Ликьор от малини

Както всяка година имаме много малини. Малинака ражда на 2 транша и въпреки солидното хапване на пресен плод, правенето на торти, сладко от малини, сироп от малини и замразени във фризера..пак остават. Тази година моят съпруг прояви творчество и с част от тях направи малиново вино, а част от малините заложи за ликьор от малини.

Рецепта за ликьор от малини

Необходими продукти:

 • 1 кг малини
 • 1 литър ракия/ водка
 • 1 литър минерална или дестилирана вода
 • 1 кг захар

Начин на приготвяне:

Почистете и измийте добре малините. Изцедете ги на максимум от водата. Сложете ги в съд с широко гърло, по възможност тъмен.

ликьор от малини
Измитият плод за ликьор от малини

Залейте плодовете с ракията/ водката, затворете буркана/ бутилката и ги оставете в хладно помещение за 30 дни. Алкохолът трябва да покрива малините в съда.

ликьор от малини
плодовете заляти с алкохола

От време на време разклащайте съда.

Когато изтекат 30-те дни смачкайте малините и прецедете през ситна марля цялата течност до суха маса, която се изхвърля.

В тенджерка сложете захарта и водата и сварете захарен сироп за 10 минути, до пълното разтваряне на захарта.

Готовият захарен сироп се оставя са изстине напълно. Добавете захарния сироп към прецедената течност от малини и ракия/ водка. Разбъркайте добре. Оставете ликьора са се утаи за около 1 седмица. С маркуч източете готовият ликьор от малини в бутилки и го оставете да престои още 1 седмица.

ликьор от малини
готовият ликьор от малини

Наздраве!