Categories
Хубавини за зимата

Консервиране на тиквички

Всяка година пред мен стои този въпрос, особено когато хладилника се напълни с тиквички. За консервиране на тиквички реших въпроса през първата година със замразяване във фризера на пликове с нарязани на кубчета и ги ползвах за зеленчукова мусака. Да, ама следващата година в градината станаха повече и това не ми реши проблема. Фризерът на хладилника има само 3 чекмеджета, в които трябва да съхраня и замразени малини от градината за чийзкейк, да сложа и месо, да има място за лед и домашен сладолед, а трябва да има място и за пликове с печени чушки. Кое по- напред в това ограничено място?

Започнах за се оглеждам за рецепти за консервиране на тиквички в буркани, че в мазето има място за всичко. Там е лютеницата, сладкото от ягоди и малини, сиропът от малини, ликьорът от малини и малиновото вино. Осъзнах, че от малини правим много неща:)

Намерих няколко рецепти, които ми харесаха. Първата беше за консервирани тиквички в буркани с вода, сол и аспирин, които се стерилизират и са подходящи за супа или зеленчукова мусака.

Рецепта за консервиране на тиквички

Рецепта за 1 буркан тип Омния

 • 2 средни по размер тиквички
 • 2/3 супена лъжица сол
 • 1 аспирин
 • вода за допълване на буркана

Начин на приготвяне:

Измийте тиквичките, обелете ги и ги нарежете на кубчета с размер 1х1см. Напълнете буркана с нарязаните тиквички, сложете солта и аспирина и допълнете буркана до гърлото с вода.

консервиране на тиквички

Затворете бутканите и ги стерилизирайте за 5 до 10 минути.

готовите и пълни буркани- готови за затваряне и стерилизиране

Това е всичко. После можете да си приготвите зеленчукова мусака или зеленчукова крем супа или всичко, което обичате с тиквички.

Да ви е вкусно!

Categories
Хубавини за зимата

Консерви с царевица

Консерви с царевица се ползват много в нашата кухня. С нея приготвям любимата салата с риба тон, италианската салата или пиле Жулиен. Не винаги има купени консерви със сладка царевица в шкафа, а съпругът ми градинарства усърдно вече от няколко години.

Миналата година направих 12 или 15 бурканчета и тази година реших да повторя. Приготвянето не е особено сложно, но роненето си е голяма играчка. Няма как да ви излъжа.

Рецепта за консерви с царевица

Необходими продукти за 12 бурканчета:

 • 15-16 кочана царевица
 • вода за варенето
 • 12 равни чаени лъжички сол (количеството сол зависи от размера на бурканчетата)
 • 12 супени лъжици захар (ако искате да е сладка)
 • Вода за бурканчетата

Начин на приготвяне:

Сложете царевицата с дълбока тенджера, покрийте я с вода и я сварете за около 20 минути.

Сварената царевица за консерви

Оставете я да се охлади и я наронете на зърна.

Наронената царевица за консерви

Напълнете бурканчетата с наронената царевица, напълнете ги с вода да я покрие и добавете солта. Ако искате да е сладка, като тази в консервите от магазина, то добавете и по 1 лъжица захар. Затворете буканчетата и ги стерилизирайте за около 15 минути.

Готовите консерви с царевица

Когато са готови ги извадете и ги обърнете върху капачките.

Готовите консерви с царевица можете да ползвате през зимата или, ако случайно ви останат- и в по- късен етап.

Да ви е вкусно!

Categories
Хубавини за зимата

Малиново вино

Тази година пак имаше много малини в градината. Правих сладко от малини, сироп от малини, сложихме малини и за ликьор. Една голяма част хапнахме, а част от тях замразих за торти и сладкиши през зимата. И така съпругът ми реши да направи и малиново вино.

Съпругът:

Започнах да правя вино преди 4-5 години – аджамия съм, както би казала майка ми. За моя изненада и щастие, с късмета на начинаещият първото ми вино (червено, мерло) се получи повече от прилично.

Съпругата ми и особено аз не обичаме сладки вина. В къщи на почит са сухите вина. Захар във виното е равно на престъпление, а аз … спазвам законите. Това, що се отнася до виното налага рискове – веднъж гроздето, което купих бе с ниска захарност и без захар „виното“ стана бистро, ароматно, но ….. блудкаво и с алкохолен градус около 9. Наложи се да се го „ъпгрейдвам“ до ракия.

Тази година се наложи се да сменя дрождите и да сгазя законите – за мой ужас се оказа, че активацията на новите дрожди по рецепта изисква добавяне на захар – цели 2 супени лъжици. Първият път е най-трудно.

Рецепта за малиново вино

Необходими продукти:

 • 2 кг малини
 • 2 л вода
 • 1кг захар

Начнн на приготвяне:

Смесете малините, 700гр захар и 1,7л от водата в дълбок съд за ферментация, който поставете на топло и тъмно място. В съда трябва да оставите достатъчно празно място, защото от ферментацията течността увеличава обема си и може да изкипи.

Захлупете буркана с гумена ръкавица с няколко дупки по нея. Всеки ден разклащайте съда. Първата ферментация трае около 10 дни. Готово е, когато ръкавицата, която играе ролята на воден капан спадне.

Малиново вино ферментация

Получената винена смес се слага в няколко пласта марля и се прецежда добре. Изстисква се, докато в марлята остане само сухо вещество, което се изхвърля. Получената течност се връща в съда.

Разделете останалата захар на 3 части. Смесете 1/3 (100гр в нашия случай) от нея с останалите 300мл вода и я разбъркайте добре. Сложете на котлона захарната смес за се затопли и захарта да се разтвори напълно. Оставете захарната смес да изстине напълно и я добавете към винената смес. Разклатете добре сместа за вашето малиново вино и поставете отново ръкавицата.

Оставете го да престои 4 дни и добавете още 100 грама захар. Този път захарта се разтваря в част от винената смес.

След още 3 дни добавете и последното количество захар. Сложете пак водния капан (ръкавицата) и оставете да престои още 4 дни.

Прецедете вашето вино с помощта на гъвкав маркуч, за да се махне утайката.

Малинво вино

След още 2 дни повторете процедурата с маркуча, за да се махне и останалата утайка.

Налейте вашето малиново вино в бутилки, затворете ги и го сложете на тъмно и хладно място поне за 3-6 месеца, за да отлежи и да стане готово напълно.

Малиново вино в бутилките

Наздраве!

Exit mobile version